Zrenjaninski garnizon obeležio Dan Vojske Srbije - garant očuvanja mira i najbolji mirnodopski pratioci razvoja zemlje

Skupština
Dan Vojske Srbije, 23. april, obeležen je danas u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković - Toza” zrenjaninskog garnizona, sedištu Banatske brigade Vojske Srbije.  Položeni su venci na spomen-bistu narodnog heroja čije ime kasarna nosi, održan je prigodan program sa kog su upućene čestitke pripadnicima Vojske Srbije, kao i prijem kod komandanta garnizona za predstavnike delegacija koje su se okupile povodom ovog dana. 
 
 
 
 
Vence su položili predstavnici Komande garnizona Zrenjanin, Grada Zrenjanina,  Srednjobanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina i Udruženja vojnih penzionera. U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan. Delegaciju Komande garnizona Zrenjanin predvodio je komandant, pukovnik Aleksandar Dedić. U ime Srednjobanatskog upravnog okruga venac je položio načelnik Predrag Rađenović. Delegaciju Organizacije rezervnih vojnih starešina predvodila je predsednica Tanja Dulović, a Udruženja vojnih penzionera predsednik Milorad Drašković
 
 
 

Čestitke pripadnicima Vojske Srbije u Zrenjaninu uputili su pukovnik Aleksandar Dedić i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, koji je istakao da je Dan Vojske Srbije i dan svih njenih građana, a da je Vojska Srbije garant očuvanja mira, bezbednosti i najbolji mirnodopski pratilac razvoja zemlje.
“Ekonomski napredak i prospetitet mogući su samo u bezbednom okruženju, bez spoljnih vojnih pretnji, a privredni razvoj preduslov je i za razvoj u svim ostalim oblastima života i rada. Svedoci smo da je grad Zrenjanin proteklih godina, zahvaljujući mnogim investicijama, učinio značajan napredak na ekonomskom planu, gradi se najviše stanova u protekle tri decenije, samo u toku prošle godine uloženo je 1,4 milijarde dinara u obnovu putne mreže, predstoji nam otvaranje kompleksa “Linglonga”, najveće investicije u Srbiji, kao i početak realizacije drugih velikih, pre svega, infrastrukturnih i ekoloških projekata”, poručio je Janjić i još jednom istakao odličnu saradnju lokalne samouprave i garnizona.  
 
 
 
 
“S velikim zadovoljstvom mogu da kažem da se građani Zrenjanina ponose pripadnicima Vojske Srbije u svom okruženju. Kao što smo i u ranijim prilikama govorili, ozbiljnost gradova ogleda se, između ostalog, i po prisustvu garnizona i kasarni u njima, po dobroj saradnji i osećaju međusobne povezanosti i pripadnosti zajednici. Predstoji nam obeležavanje 105. godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata i oslobođenja grada od austrougarske okupacije, i verujem da ćemo i ovu godišnjicu dostojno i s pijetetom zajedno proslaviti”, rekao je predsednik Skupštine grada.
 
Na svečanosti su uručena priznanja i dodeljena unapređenja najuspešnijim vojnicima i starešinama iz zrenjaninskog garnizona, a pročitane su i čestitke povodom Dana Vojske Srbije.
 
U kulturno-umetničkom programu učestvovali su hor Muzičke škole “Josif Marinković”, pod upravom Zorice Kozlovački, solistkinje Vasilija Zorić i Vaskrsija Kovačević, kao i glumac NP “Toša Jovanović” Milan Kočalović
 
 
 
 
Dan Vojske Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6980/DAN_VOJSKE_2023_0.jpg