Зрењанински гарнизон обележио Дан Војске Србије - гарант очувања мира и најбољи мирнодопски пратиоци развоја земље

Скупштина
Дан Војске Србије, 23. април, обележен је данас у касарни “Народни херој Светозар Марковић - Тоза” зрењанинског гарнизона, седишту Банатске бригаде Војске Србије.  Положени су венци на спомен-бисту народног хероја чије име касарна носи, одржан је пригодан програм са ког су упућене честитке припадницима Војске Србије, као и пријем код команданта гарнизона за представнике делегација које су се окупиле поводом овог дана. 
 
 
 
 
Венце су положили представници Команде гарнизона Зрењанин, Града Зрењанина,  Средњобанатског управног округа, Организације резервних војних старешина и Удружења војних пензионера. У име Града Зрењанина и градоначелника свечаности су присуствовали председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћник градоначелника Рајко Капелан. Делегацију Команде гарнизона Зрењанин предводио је командант, пуковник Александар Дедић. У име Средњобанатског управног округа венац је положио начелник Предраг Рађеновић. Делегацију Организације резервних војних старешина предводила је председница Тања Дуловић, а Удружења војних пензионера председник Милорад Драшковић
 
 
 

Честитке припадницима Војске Србије у Зрењанину упутили су пуковник Александар Дедић и председник Скупштине града Чедомир Јањић, који је истакао да је Дан Војске Србије и дан свих њених грађана, а да је Војска Србије гарант очувања мира, безбедности и најбољи мирнодопски пратилац развоја земље.
“Економски напредак и проспетитет могући су само у безбедном окружењу, без спољних војних претњи, а привредни развој предуслов је и за развој у свим осталим областима живота и рада. Сведоци смо да је град Зрењанин протеклих година, захваљујући многим инвестицијама, учинио значајан напредак на економском плану, гради се највише станова у протекле три деценије, само у току прошле године уложено је 1,4 милијарде динара у обнову путне мреже, предстоји нам отварање комплекса “Линглонга”, највеће инвестиције у Србији, као и почетак реализације других великих, пре свега, инфраструктурних и еколошких пројеката”, поручио је Јањић и још једном истакао одличну сарадњу локалне самоуправе и гарнизона.  
 
 
 
 
“С великим задовољством могу да кажем да се грађани Зрењанина поносе припадницима Војске Србије у свом окружењу. Као што смо и у ранијим приликама говорили, озбиљност градова огледа се, између осталог, и по присуству гарнизона и касарни у њима, по доброј сарадњи и осећају међусобне повезаности и припадности заједници. Предстоји нам обележавање 105. годишњице од окончања Првог светског рата и ослобођења града од аустроугарске окупације, и верујем да ћемо и ову годишњицу достојно и с пијететом заједно прославити”, рекао је председник Скупштине града.
 
На свечаности су уручена признања и додељена унапређења најуспешнијим војницима и старешинама из зрењанинског гарнизона, а прочитане су и честитке поводом Дана Војске Србије.
 
У културно-уметничком програму учествовали су хор Музичке школе “Јосиф Маринковић”, под управом Зорице Козловачки, солисткиње Василија Зорић и Васкрсија Ковачевић, као и глумац НП “Тоша Јовановић” Милан Кочаловић
 
 
 
 
Дан Војске Србије установљен је у знак сећања на 23. април 1815. године, када је у Такову донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење од турске власти. Тај историјски догађај сматра се постављањем темеља за стварање српске државе, односно српске војске. Он је, употребом постојећих војних ефектива и организације војске, довео до коначног ослобођења и признавања модерне Србије, као државе са пуним ингеренцијама и међународно-правним субјективитетом на Берлинском конгресу 1878. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6980/DAN_VOJSKE_2023_0.jpg