Gradonačelnik: Grad kroz razne programe pomaže mladima koji žele da ostanu, žive i rade u našem gradu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je danas, prilikom obilaska Ambulante „Fizio Progres“ čiji su vlasnici mladi preduzetnici Marko Lopaćanin i Milan Kutlašić, da Grad Zrenjanin sprovodi programe kojima pruža podršku mladim ljudima, a jedna od tih mera jeste i ekonomsko osnaživanje mladih. 
 
 
 

Naime, javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina raspisan je prošle godine, kao mera finansijske podrške koja je po prvi put realizovana, a ukupna bespovratna sredstva za realizaciju tog Programa koja su za tu namenu bila opredeljena iznosila su tri miliona dinara. 
- Grad čini sve da oni koji se odluče da ostanu ovde, žive i rade u našem gradu imaju podršku grada Zrenjanina. Ovde imamo lep primer preduzetništva na osnovu konkursa grada Zrenjanina koji smo koncipirali tako da nove, male preduzetničke inicijative, podržimo kako bi kupili svoju opremu i mogli da rade – rekao je on i izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti sagledano sve što je do sada urađeno, kako bi na što bolji način bio koncipiran konkurs za narednu godinu.
 
 
 
 
- Pored konkursne linije za mlade preduzetnike, imali smo i podršku za žensko preduzetništvo, kao i za poljoprivredna gazdinstva, gde su prednost imali mladi iz naseljenih mesta. To je sveukupna linija i svota novca koja je, pre svega podrška, ali i pokazatelj da Grad Zrenjanin želi i hoće da pomogne mladim ljudima koji su preduzimljivi, bilo u oblasti ženskog preduzetništva, omladinskog preduzetništva,  ili u oblasti poljoprivrede – rekao je još gradonačelnik.
 
Posebno je izrazio zadovoljstvo što su vlasnici ambulante sa kojima je danas imao priliku da razgovara mladi, nasmejani momci koji rade u prijatnom prostoru i na opremi koja, osim u našem gradu, postoji u još samo četiri grada na teritoriji Srbije.
- To nas, svakako, opredeljuje da i ubuduće razmišljamo kako pomoći mladim ljudima koji imaju ovakve ideje – poručio je gradonačelnik Salapura. 
 
Marko Lopaćanin, koji je i konkurisao za sredstva i dobio ih u iznosu od 200.000 dinara, kazao je da su u početku radili prvenstveno u Beogradu, gde su se i školovali u struci, i da su tada shvatili da u njihovom rodnom Zrenjaninu ne postoji takav način rada, a ni takva oprema. 
- Tada smo Milan i ja došli na ideju da otvorimo nešto svoje i da ponudimo našim sugrađanima nešto što do sada nije postojalo. Za dodelu subvencija smo čuli od drugara koji su takođe želeli da pokrenu svoj biznis, kao i na internetu i uz pomoć tih subvencija mi smo uspeli da kupimo opremu, a to je i bio jedan od uslova za početak rada naše ambulante – rekao je Lopaćanin. 
 
 
 
 
Govoreći o uslovima konkursa Milan Kutlašić je kazao da su uz zahtev dostavili i biznis plan i specifikaciju aparature, odnosno ono za šta su zatražili sredstva od Grada.
- Sve to smo uradili i dobili sredstva i na tome smo zaista zahvalni Gradu Zrenjaninu jer nam je olakšao kupovinu ne tako jeftine aparature koja ovo mesto čini posebnim u odnosu na druge u ovom gradu – kazao je on i naveo da im se najviše obraćaju pacijenti koji imaju problema sa bolom u leđima, vratu, ramenima i kolenima, ali i sportisti koje pripremaju za malo ozbiljnije nastupe ili oni kojima su potrebni oporavak i rehabilitacija. 
 
Kako su naveli ovi mladi preduzetnici, u planu je i proširenje kapaciteta kako bi bili u mogućnosti da još većem broju Zrenjaninaca pruže i veći broj usluga. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7105/POSETA_MLADOM_PREDUZETNIKU_FIZIO_0.jpg