Restauracija spomenika Žarku Zrenjaninu, u susret 80. godišnjici od oslobođenja grada - šta je predviđeno da se uradi?

Na inicijativu gradonačelnika Zrenjanina, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 650.000 dinara, biće izvršena restauracija spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru grada nazvanim njegovim imenom.
 
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je ugovore o finansiranju 16 projekata za investiciono održavanje ratnih vojnih memorijala u ovoj godini, ukupne vrednosti 32,2 miliona dinara. Zaštita ratnih memorijala podrazumeva sprečavanje propadanja i oštećenja ratnih memorijala i njihovo održavanje u dostojanstvenom i prepoznatljivom stanju. Među predstavnicima zavoda za zaštitu spomenika kulture iz pet gradova, kao i pokrajinskog i republičkog zavoda, našao se i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Milan Kovačević.  
 
 
 
Fotografije: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 
Spomenik Žarku Zrenjaninu, kod kog se održavaju ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9. maja i Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra, biće obnovljen u susret značajnom jubileju, 80. godišnjici od oslobođenja grada, 1944. godine. 
 
Govoreći o obnovi spomenika, arhitekta-konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Dragana Šijak podseća da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već dve decenije finansira obnovu spomenika, te da se u kontinuitetu obnavljaju ugroženi spomenici iz Drugog svetskog rata na teritoriji Grada Zrenjanina.
“Autor spomenika Žarku Zrenjaninu, vajar Rade Stanković, bio je učenik čuvenog Ivana Meštrovića i spomenik je primer Meštrovićeve, tzv “italijanske škole”. Zbog pozicije koju spomenik ima, bronzana patina tokom vremena nije uspela da se formira u jednom sloju, tako da će konzervatori hemijskim putem prvo ukloniti sve slojeve patine, ponovo naneti zaštitu i na taj način vratiti prvobitni izgled skulpturi. Predviđeno je i čišćenje i obnova postamenta, kao i uklanjanje grafita sa kamenog zida iza spomenika”, objašnjava Šijak.  
 
 
Spomenik Žarku Zrenjaninu otkrio je tadašnji predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. godine kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi - ispred zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poznatoj kao “Komitet”. Visok je tri metra i postavljen na 60 cm visokom postamentu. 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7108/Spomenik_Zarku_Zrenjaninu_0_.jpg