Рестаурација споменика Жарку Зрењанину, у сусрет 80. годишњици од ослобођења града - шта је предвиђено да се уради?

На иницијативу градоначелника Зрењанина, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин и уз помоћ средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у износу од 650.000 динара, биће извршена рестаурација споменика народном хероју Жарку Зрењанину, у центру града названим његовим именом.
 
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић уручио је уговоре о финансирању 16 пројеката за инвестиционо одржавање ратних војних меморијала у овој години, укупне вредности 32,2 милиона динара. Заштита ратних меморијала подразумева спречавање пропадања и оштећења ратних меморијала и њихово одржавање у достојанственом и препознатљивом стању. Међу представницима завода за заштиту споменика културе из пет градова, као и покрајинског и републичког завода, нашао се и директор Завода за заштиту споменика културе Зрењанин Милан Ковачевић.  
 
 
 
Фотографије: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
 
Споменик Жарку Зрењанину, код ког се одржавају церемоније обележавања Дана победе, 9. маја и Дана ослобођења града у Другом светском рату, 2. октобра, биће обновљен у сусрет значајном јубилеју, 80. годишњици од ослобођења града, 1944. године. 
 
Говорећи о обнови споменика, архитекта-конзерватор Завода за заштиту споменика културе Зрењанин Драгана Шијак подсећа да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ две деценије финансира обнову споменика, те да се у континуитету обнављају угрожени споменици из Другог светског рата на територији Града Зрењанина.
“Аутор споменика Жарку Зрењанину, вајар Раде Станковић, био је ученик чувеног Ивана Мештровића и споменик је пример Мештровићеве, тзв “италијанске школе”. Због позиције коју споменик има, бронзана патина током времена није успела да се формира у једном слоју, тако да ће конзерватори хемијским путем прво уклонити све слојеве патине, поново нанети заштиту и на тај начин вратити првобитни изглед скулптури. Предвиђено је и чишћење и обнова постамента, као и уклањање графита са каменог зида иза споменика”, објашњава Шијак.  
 
 
Споменик Жарку Зрењанину открио је тадашњи председник Федеративне Народне Републике Југославије Јосип Броз Тито 11. маја 1952. године. Споменик се налазио на Тргу слободе све до 1964. године када је, због реконструкције трга, премештен на локацију на којој се и сада налази - испред зграде некадашњих друштвено-политичких организација, познатој као “Комитет”. Висок је три метра и постављен на 60 цм високом постаменту. 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7108/Spomenik_Zarku_Zrenjaninu_0_.jpg