Aparat za magnetnu rezonancu dopremljen u Opštu bolnicu „dr Đorđe Joanović“ - prva snimanja očekuju se krajem septembra

Aparat za magnetnu rezonancu od 1,5 tesla je iz Kliničkog centra Vojvodine abgrejdovan dopremljen u Opštu bolnicu „dr Đorđe Joanović“  Zrenjanin.
To je prvi put u istoriji da zrenjaninska bolnica dobija magnetnu rezonancu, a građanstvo neće morati da ide u druge gradove zbog ove dijagnostike. Smešten je u prostor koji je pripremljen za magnetnu rezonancu dogradnjom zgrade i adaptacijom dela hola zgrade Nove bolnice.

 


Na konferenciji za medije javnosti se obratio direktor Opšte bolnice Zrenjanin, dr Igor Kitaresku u prisustvu pomoćnika direktora msc Srđana Kalnaka.
- Ovo je veliki dan za grad Zrenjanin, za zdravstvo regiona jer možemo da kažemo da je aparat magnetne rezonance unet u prostor predviđen za to.  Naša očekivanja su da oko 1. septembra ove godine svi radovi budu završeni, nakon čega sledi dobijanje dozvola, a moja procena je da u periodu između 15. septembra i 1. oktobra odradimo i prva snimanja – rekao je on.

 


Kazao je i da radiolozi zrenjaninske bolnice treba da završe obuku odlaskom u Klinički centar Vojvodine , a zatim i na aparatu u Zrenjaninu u prisustvu radiologa iz Kliničkog centra Vojvodine. Očitavanja će u početku raditi radiolozi iz KCV, nakon čega će se osamostaliti i radiolozi Opšte bolnice Zrenjanin. Prvo će se raditi snimanje glave, kičme, abdomena i male karlice, što su najfrekventniji i najbitniji magneti za urgentna stanja, a kasnije će se proširiti na čitav spektar dijagnostike koje ovaj aparat može da uradi.

 


-Svi znate kolike su liste čekanja u svetu i kod nas za magnetnu rezonancu, mi ćemo se truditi da velikom frekvencom rada, sa obučenim kadrom te liste čekanja svedemo na minimum. Želim  da se zahvalim pre svega pokrajinskom sekretaru , prof. dr Zoranu Gojkoviću i prof. dr Editi Stokić iz Kliničkog centra Vojvodine koji su doprineli da magnetna rezonanca stigne baš u Zrenjanin - istako je dr Kitaresku.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7125/aparat_za_magnetnu_00.JPG