Апарат за магнетну резонанцу допремљен у Општу болницу „др Ђорђе Јоановић“ - прва снимања очекују се крајем септембра

Апарат за магнетну резонанцу од 1,5 тесла је из Клиничког центра Војводине абгрејдован допремљен у Општу болницу „др Ђорђе Јоановић“  Зрењанин.
То је први пут у историји да зрењанинска болница добија магнетну резонанцу, а грађанство неће морати да иде у друге градове због ове дијагностике. Смештен је у простор који је припремљен за магнетну резонанцу доградњом зграде и адаптацијом дела хола зграде Нове болнице.

 


На конференцији за медије јавности се обратио директор Опште болнице Зрењанин, др Игор Китареску у присуству помоћника директора мсц Срђана Калнака.
- Ово је велики дан за град Зрењанин, за здравство региона јер можемо да кажемо да је апарат магнетне резонанце унет у простор предвиђен за то.  Наша очекивања су да око 1. септембра ове године сви радови буду завршени, након чега следи добијање дозвола, а моја процена је да у периоду између 15. септембра и 1. октобра одрадимо и прва снимања – рекао је он.

 


Казао је и да радиолози зрењанинске болнице треба да заврше обуку одласком у Клинички центар Војводине , а затим и на апарату у Зрењанину у присуству радиолога из Клиничког центра Војводине. Очитавања ће у почетку радити радиолози из КЦВ, након чега ће се осамосталити и радиолози Опште болнице Зрењанин. Прво ће се радити снимање главе, кичме, абдомена и мале карлице, што су најфреквентнији и најбитнији магнети за ургентна стања, а касније ће се проширити на читав спектар дијагностике које овај апарат може да уради.

 


-Сви знате колике су листе чекања у свету и код нас за магнетну резонанцу, ми ћемо се трудити да великом фреквенцом рада, са обученим кадром те листе чекања сведемо на минимум. Желим  да се захвалим пре свега покрајинском секретару , проф. др Зорану Гојковићу и проф. др Едити Стокић из Клиничког центра Војводине који су допринели да магнетна резонанца стигне баш у Зрењанин - истако је др Китареску.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7125/aparat_za_magnetnu_00.JPG