Gradonačelnik obišao Kompaniju "Remondis Medison“ – uspešna kompanija za tretman medicinskog i farmaceutskog otpada sa neverovatnim referencama

Gradonačelnik Simo Salapura, u prisustvu pomoćnice Cice Vučković, obišao je danas pogone Kompanije „Remondis Medison“, koja posluje u Industrijskoj zoni “Jugoistok” i tom prilikom razgovarao sa direktorom Bojanom Sudarevim.

 

 

Nakon obilaska pogona i upoznavanja sa radom i poslovanjem u Zrenjaninu, gradonačelnik Salapura je ukazao da jedna od aktivnosti koje lokalna samouprava sprovodi jeste redovna i direktna komunikacija sa predstavnicima kompanija koje posluju i koriste industrijske zone u našem gradu.
 - Važno je napomenuti da se nalazimo u kompaniji koja posluje već dugi niz godina i koja je vodeća kompanija u branši tretiranja opasnog otpada i veoma nam je drago što vidimo da posla ima dovoljno, toliko da opslužuju veliki broj klijenata i sakupljaju medicinski otpad sa preko 40.000 lokacija. Takva uspešna kompanija posluje u našem gradu i to je ono što bi Zrenjaninci trebalo da znaju. Imamo modernu kompaniju koja se bavi tretmanom opasnog otpada, a pri tom ne krši nikakve propise kada je u pitanju zaštita životne sredine, kompaniju koja na svom portfoliju na prvom mestu ima zaštitu životne sredine. Ovde je tridesetoro ljudi zaposleno, vidimo dvadesetak specijalnih vozila i neverovatne reference budući da su u sistemu nemačke „Remondis“ grupe i mislim da je ovo primer koji zaista pokazuje da Zrenjanin ima čime da se diči, kada je u pitanju privreda, a takođe i kada je u pitanju društvena odgovornost – kazao je gradonačelnik.

 

 

Bojan Sudarev je podsetio da je reč o kompaniji koja se bavi zaštitom životne sredine u stoprocentnom delu i deo je velikog nemačkog koncerna koji je prisutan u čak 38 zemalja sveta i ima 800 postrojenja u sveta.
- Sva ta postrojenja uglavnom su u službi reciklaže, cirkularne ekonomije i tretmana opasnog i neopasnog otpada, kao i proizvodnje energije iz otpada. U Srbiji se bavimo tretmanom infektivnog medicinskog otpada i tretmanom farmaceutskog otpada, odnosno lekova sa isteklim rokom trajanja – rekao je Sudarev i dodao da je u „Remondisu“ trenutno zaposlen 31 radnik, a radi se sa preko 4.000 klijenata u Srbiji, bilo da je reč o državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. 

 

     
Sudarev je naveo da su dozvolu za bezbedno tretman lekova sa isteklim rokom trajanja dobili 2020. godine i to je prvo postrojenje tog tipa na teritoriji Republike Srbije.
- Postrojenje jeste malog kapaciteta, 1.300 tona na godišnjem nivou s tim da smo usko specijalizovani samo za određene vrste lekova, za lekove koji su u tvrdom i praškastom obliku, a trenutno prerađujemo oko 200 do 250 tona godišnje – kazao je još Bojan Sudarev

 

 

Ukazao je i da je saradnja sa lokalnom samoupravom jedno od ključnih delovanja kada su u pitanju kompanije poput „Remondisa“ budući da bez dobre saradnje nema ni uspešnog poslovanja.
- Što se tiče podrške i pomoći u stručnom delu, urbanističkom i savetodavnom delu u bliskom smo kontaktu. Naime, Grad je pripremio ovu industrijsku zonu za ovu vrstu delatnosti i to je jedna velika stvar za nas i za naš grad – objasnio je on.

Kompanija je osnovana je 2009. godine u Zrenjaninu, a 2015. godine većinski paket vlasništva preuzela je nemačka kompanija “Remondis” - najveća nemačka kompanija koja se bavi zaštitom životne sredine i postaje „Remondis Medison“ doo.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7112/REMONDIS_2023_00.jpg