Ministar Đerlek uručio ugovore o sufinansiranju projekata za regionalni rast i razvoj – Zrenjaninu sredstva za projekat „Strategija za mlade Srednjeg Banata u periodu od 2024-2030. godine“

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek uručio je danas u Vladi Srbije ugovore ukupne vrednosti 58,8 miliona dinara predstavnicima 23 grada i opštine, koji su konkurisali za sufinansiranje projekata za realizaciju izrade razvojnih strateških dokumenata regionalnog razvoja.

Među tim gradovima je i Zrenjanin, a ugovor je potpisao gradonačelnik Simo Salapura.

 

 


Gradu Zrenjaninu dodeljena su sredstva za sufinansiranje projekta „Strategija za mlade Srednjeg Banata za period od 2024-2030. godine“ - koji pripada grupi: sektorske oblasne ili lokalne strategije iz različitih oblasti, u skladu sa Rešenjem o rasporedu i korišćenju sredstava za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata regionalnog razvoja
Iznos odobrenih sredstava za sufinansiranje projekta je 2, 2 miliona dinara ili 80 odsto od ukupne vrednosti projekta koji iznosi 2.758.000 dinara bez PDV-a. Učešće korisnika sredstava je 551.600 dinara, odnosno 20 odsto od ukupne vrednosti projekta bez PDV-a.

 

 


Đerlek je danas prilikom istakao da je za ove namene, odnosno sve ono što treba da obezbedi preduslove za regionalni rast i razvoj, ostalo još 26 miliona dinara i pozvao opštine da konkurišu za ta sredstva do 1. oktobra, do kada je konkurs otvoren.

On je podsetio na to da je Vlada Srbije u aprilu usvojila Program o podsticaju regionalnog rasta za 2023. godinu, na predlog kabineta na čijem je čelu.
Prema njegovim rečima, u okviru tog programa dve ključne mere su sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata i sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata za podsticanje regionalnalnog razvoja.
Za sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata predviđeno je ukupno 85 miliona dinara, ukazao je on.

 


Ministar Đerlek je podsetio na to da je prethodnih meseci dosta rađeno na potpisivanju ugovora za realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata, čija je ukupna vrednosti 240 miliona dinara.
To su, kako je objasnio, projekti za putnu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu, ali i projekti iz oblasti kulture, turizma i preduzetništva, naročito žena i mladih.

- Sa ovim ugovorima danas dodeljenim, potpisali smo ugovore ukupno vredne 299 miliona dinara, napomenuo je ministar, podsetivši i na to da je država do sada puno uradila na ravnomernom regionalnom razvoju, pri čemu je u prethodnih 10 godina uloženo 3.000 milijardi dinara za te namene. Jednom mudrom i odgovornom politikom uspeli smo da posle toliko vremena smanjimo trend rasta disproporcija, odnosno razlika između regiona, što je ogroman uspeh - zaključio je Đerlek.

 

 

Opštine kojima su danas uručeni ugovori su i Žitište, Sečanj, Vršac, Subotica, Bač, Kikinda, Odžaci, Medveđa, Veliko Gradište, Nova Varoš, Lebane, Žabalj, Trgovište, Arilje, Trstenik, Aranđelovac, Ćuprija, Topola, Čajetina, Raška, Bogatić i Kragujevac.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7122/BGD_UGOVOR_MINISTAR_DJERLEK_00.jpg