Министар Ђерлек уручио уговоре о суфинансирању пројеката за регионални раст и развој – Зрењанину средства за пројекат „Стратегија за младе Средњег Баната у периоду од 2024-2030. године“

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек уручио је данас у Влади Србије уговоре укупне вредности 58,8 милиона динара представницима 23 града и општине, који су конкурисали за суфинансирање пројеката за реализацију израде развојних стратешких докумената регионалног развоја.

Међу тим градовима је и Зрењанин, а уговор је потписао градоначелник Симо Салапура.

 

 


Граду Зрењанину додељена су средства за суфинансирање пројекта „Стратегија за младе Средњег Баната за период од 2024-2030. године“ - који припада групи: секторске обласне или локалне стратегије из различитих области, у складу са Решењем о распореду и коришћењу средстава за суфинансирање израде развојних докумената регионалног развоја
Износ одобрених средстава за суфинансирање пројекта је 2, 2 милиона динара или 80 одсто од укупне вредности пројекта који износи 2.758.000 динара без ПДВ-а. Учешће корисника средстава је 551.600 динара, односно 20 одсто од укупне вредности пројекта без ПДВ-а.

 

 


Ђерлек је данас приликом истакао да је за ове намене, односно све оно што треба да обезбеди предуслове за регионални раст и развој, остало још 26 милиона динара и позвао општине да конкуришу за та средства до 1. октобра, до када је конкурс отворен.

Он је подсетио на то да је Влада Србије у априлу усвојила Програм о подстицају регионалног раста за 2023. годину, на предлог кабинета на чијем је челу.
Према његовим речима, у оквиру тог програма две кључне мере су суфинансирање израде стратешких развојних докумената и суфинансирање инфраструктурних и развојних пројеката за подстицање регионалналног развоја.
За суфинансирање израде стратешких развојних докумената предвиђено је укупно 85 милиона динара, указао је он.

 


Министар Ђерлек је подсетио на то да је претходних месеци доста рађено на потписивању уговора за реализацију развојних и инфраструктурних пројеката, чија је укупна вредности 240 милиона динара.
То су, како је објаснио, пројекти за путну, социјалну и комуналну инфраструктуру, али и пројекти из области културе, туризма и предузетништва, нарочито жена и младих.

- Са овим уговорима данас додељеним, потписали смо уговоре укупно вредне 299 милиона динара, напоменуо је министар, подсетивши и на то да је држава до сада пуно урадила на равномерном регионалном развоју, при чему је у претходних 10 година уложено 3.000 милијарди динара за те намене. Једном мудром и одговорном политиком успели смо да после толико времена смањимо тренд раста диспропорција, односно разлика између региона, што је огроман успех - закључио је Ђерлек.

 

 

Општине којима су данас уручени уговори су и Житиште, Сечањ, Вршац, Суботица, Бач, Кикинда, Оџаци, Медвеђа, Велико Градиште, Нова Варош, Лебане, Жабаљ, Трговиште, Ариље, Трстеник, Аранђеловац, Ћуприја, Топола, Чајетина, Рашка, Богатић и Крагујевац.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7122/BGD_UGOVOR_MINISTAR_DJERLEK_00.jpg