Posetom Čenti nastavljena akcija "Da nam sela budu bliža“ – raduje činjenica da postoji još veće interesovanje za upis dece u jaslenu i srednju vrtićku grupu u tom selu

Posetom gradonačelnika Sime Salapure i njegovih saradnika mesnoj zajednici Čenta nastavljena je danas akcija „Da nam sela budu bliža“.

 

 

Sastanak s predstavnicima te mesne zajednice iskorišćen je za razgovor o tome šta je urađeno u prethodnih godinu i koje su sadašnje potrebe stanovnika Čente.

-  Danas smo u prilici da vidimo da je još jedna ulica asfaltirana, u pitanju je Pupinova ulica pored ulice Miloša Crnjanskog koju smo radili pre dve godine. Kada je u pitanju vodosnabdevanje, izbušen je još jedan bunar koji doprinosi boljem vodosnabdevanju na teritoriji ove mesne zajednice, iako je to samo privremeno rešenje jer je istraživanjem potvrđeno da imamo problem sa izdašnošću vodoizvorišta na teritoriji mesne zajednice Čenta. I na tome naravno radimo i rešavamo problem u sklopu celokupnog projekta analize i strategije vodosnabdevanja seoskih mesnih zajednica – rekao je gradonačelnik Salaupra.

 

 

Istakao je da je za pohvalu rad osnovne škole i da su uz pomoć Grada Zrenjanina prošle godine obezbeđena dodatna sredstva za celodnevni boravak jaslene grupe i srednje grupe pri toj školi.
- Raduje i činjenica da je interesovanje za upis dece ove godine još veće i sada razmatramo kako i na osnovu kojih normativa zakona da omogućimo dodatni upis dece i olakšamo roditeljima čija su deca trenutno na listi čekanja – rekao je on.

Naveo je i daje u prethodnih godinu dana, pored tarupiranja kanalske mreže JKP „Čistoća i zelenilo“ preuzelo održavanje seoskog groblja i da to preduzeće sada vodi kompletnu brigu o tom groblju, što se pokazalo kao dobar potez i poslovni podlog, ne samo u smislu urednosti groblja, već i što korist imaju i meštani Čente.

 

 

- Kao i prilikom prethodnih obilazaka u sklopu akcije „Da nam sela budu bliža“ i danas smo došli u kuću dobrog domaćina Jovana Drakulića koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom, a koji je, nažalost, takođe pogođen afričkom kugom svinja, inače u Čenti je 215 domaćinstava pogođeno i ukupno je eutanazirano 1.715 svinja. Ono što u čitavoj komplikovanoj situaciji dobra vest može biti jeste da je za nešto više od mesec dana 
stiglo i prvo rešenje da se od strane države isplate sredstva za eutanazirane svinje i na taj način ublaži šteta koju su domaćinstva pretrpela – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.

Jovan Drakulić bavi se ratarstvom i u manjem obimu stočarstvom i obrađuje oko 90 hektara na kojima pretežno uzgaja kukuruz, žito, i suncokret. Kako je naveo, u početku pojave svinjske kuge u tom selu, u njegovom domaćinstvu eutanazirano je osam svinja koje je gajio za sopstvene potrebe, a nadležne službe su dobro odradile svoj posao. 

 


   

Predsednik Saveta mesne zajednice "Čenta“ Spasoje Gavrilović ukazao je na izuzetno dobru saradnju sa Gradom Zrenjaninom i da se u prethodnom periodu radilo na asfaltiranju ulica, uređenju Doma i centra sela, javne rasvete, a da se, kada nastanu određeni problemi, zahvaljujući dobroj saradnji oni rešavaju u hodu.
- Ima još toga što bi se moglo uraditi, a nadamo se da ćemo uspeti i da nađemo rešenje za upis dece u vrtić kako bi svi roditelji bili zadovoljni – rekao je on. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7133/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_CENTA_00.jpg