Посетом Ченти настављена акција "Да нам села буду ближa“ – радује чињеница да постоји још веће интересовање за упис деце у јаслену и средњу вртићку групу у том селу

Посетом градоначелника Симе Салапуре и његових сарадника месној заједници Чента настављена је данас акција „Да нам села буду ближа“.

 

 

Састанак с представницима те месне заједнице искоришћен је за разговор о томе шта је урађено у претходних годину и које су садашње потребе становника Ченте.

-  Данас смо у прилици да видимо да је још једна улица асфалтирана, у питању је Пупинова улица поред улице Милоша Црњанског коју смо радили пре две године. Када је у питању водоснабдевање, избушен је још један бунар који доприноси бољем водоснабдевању на територији ове месне заједнице, иако је то само привремено решење јер је истраживањем потврђено да имамо проблем са издашношћу водоизворишта на територији месне заједнице Чента. И на томе наравно радимо и решавамо проблем у склопу целокупног пројекта анализе и стратегије водоснабдевања сеоских месних заједница – рекао је градоначелник Салаупра.

 

 

Истакао је да је за похвалу рад основне школе и да су уз помоћ Града Зрењанина прошле године обезбеђена додатна средства за целодневни боравак јаслене групе и средње групе при тој школи.
- Радује и чињеница да је интересовање за упис деце ове године још веће и сада разматрамо како и на основу којих норматива закона да омогућимо додатни упис деце и олакшамо родитељима чија су деца тренутно на листи чекања – рекао је он.

Навео је и даје у претходних годину дана, поред тарупирања каналске мреже ЈКП „Чистоћа и зеленило“ преузело одржавање сеоског гробља и да то предузеће сада води комплетну бригу о том гробљу, што се показало као добар потез и пословни подлог, не само у смислу уредности гробља, већ и што корист имају и мештани Ченте.

 

 

- Као и приликом претходних обилазака у склопу акције „Да нам села буду ближа“ и данас смо дошли у кућу доброг домаћина Јована Дракулића који се бави пољопривредном производњом и сточарством, а који је, нажалост, такође погођен афричком кугом свиња, иначе у Ченти је 215 домаћинстава погођено и укупно је еутаназирано 1.715 свиња. Оно што у читавој компликованој ситуацији добра вест може бити јесте да је за нешто више од месец дана 
стигло и прво решење да се од стране државе исплате средства за еутаназиране свиње и на тај начин ублажи штета коју су домаћинства претрпела – рекао је још градоначелник Симо Салапура.

Јован Дракулић бави се ратарством и у мањем обиму сточарством и обрађује око 90 хектара на којима претежно узгаја кукуруз, жито, и сунцокрет. Како је навео, у почетку појаве свињске куге у том селу, у његовом домаћинству еутаназирано је осам свиња које је гајио за сопствене потребе, а надлежне службе су добро одрадиле свој посао. 

 


   

Председник Савета месне заједнице "Чента“ Спасоје Гавриловић указао је на изузетно добру сарадњу са Градом Зрењанином и да се у претходном периоду радило на асфалтирању улица, уређењу Дома и центра села, јавне расвете, а да се, када настану одређени проблеми, захваљујући доброј сарадњи они решавају у ходу.
- Има још тога што би се могло урадити, а надамо се да ћемо успети и да нађемо решење за упис деце у вртић како би сви родитељи били задовољни – рекао је он. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7133/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_CENTA_00.jpg