Gradu Zrenjaninu sredstva iz budžeta Pokrajine za uklanjanje divljih deponija na teritoriji Elemira i Melenaca - nastavak dobre saradnje s resornim sekretarijatom

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg danas je u Novom Sadu uručio ugovore o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta APV po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje realizacije projekata iz oblasti zaštite životne sredine u 2023. godini predstavnicima gradova Kikinda i Zrenjanin i opština Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel, u ukupnom iznosu od 80 miliona dinara. 
 
Gradu Zrenjaninu, po osnovu ovog konkursa, opredeljeno je pojedinačno najviše sredstava, 30 miliona dinara, a potpis na ugovor stavio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac
 
 
 
Pokrajinski sekretar Erceg rekao je da na teritoriji Vojvodine ima više stotina divljih deponija, ali je važno da je u poslednjih nekoliko godina, uz adekvatnu brigu i uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje, postignut napredak. Njihov broj je smanjen i sprečava se nastanak novih.
 
Resorni sekretar je podsetio na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu i njegovim rebalansom za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.
„Danas smo po javnom konkursu dodelili sredstva za nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u našoj pokrajini, a trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u ovoj oblasti čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine. Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije", ukazao je Erceg. On je naglasio da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u našoj pokrajini u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.
 
 
 
Sredstva opredeljena današnjim ugovorom Grad Zrenjanin će iskoristiti za uklanjanje divljih deponija na teritoriji naseljenih mesta Elemir i Melenci, a kako je istakao zamenik Santovac, i ovo izdvajanje iz budžeta AP Vojvodine za Grad Zrenjanin potvrda je dobre saradnje između lokalne samouprave i pokrajinskih vlasti, te nastavak zajedničkih aktivnosti koje Grad Zrenjanin realizuje s Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine. 
“Podsetiću da smo ove godine u nekoliko navrata dobili višemilionska sredstva od resornog sekretarijata za različite ekološke projekte - uklanjanje divljih deponija, rekonstrukciju kanalizacione mreže, zaštitu rezervata “Carska bara” od požara, što govori i o našoj opredeljenosti da ulažemo u zaštitu životne sredine i pripremamo odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Zahvaljujem pokrajinskom sekretarijatu i sekretaru Ercegu što prepoznaju i podržavaju te naše napore, a ekologija je sigurno nešto što je u zajedničkom interesu” izjavio je Santovac.  
 
 
Dodao je i da Grad Zrenjanin kapitalne ekološke projekte realizuje i u saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine, te da su u toku obimni radovi na sanaciji nekadašnje gradske deponije na lokaciji Industrijske zone “Jugoistok”. Predstoji i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda, kao i sanacija sadašnje gradske deponije.  
“Zahvaljujući sredstvima Pokrajine i Republike, ali i našeg budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koji u ovom trenutku iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupne rashodne strane budžeta, Zrenjanin značajno doprinosi “Zelenoj agendi” Republike Srbije i ističe lokalni zeleni razvoj kao jedan od strateških razvojnih prioriteta”, zaključio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.    

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7179/Ugovori_Erceg_NS_20-09-2023__0_.jpg