Граду Зрењанину средства из буџета Покрајине за уклањање дивљих депонија на територији Елемира и Меленаца - наставак добре сарадње с ресорним секретаријатом

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег данас је у Новом Саду уручио уговоре о додели бесповратних средстава из буџета АПВ по јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање реализације пројеката из области заштите животне средине у 2023. години представницима градова Кикинда и Зрењанин и општина Рума, Житиште, Нова Црња и Тител, у укупном износу од 80 милиона динара. 
 
Граду Зрењанину, по основу овог конкурса, опредељено је појединачно највише средстава, 30 милиона динара, а потпис на уговор ставио је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац
 
 
 
Покрајински секретар Ерцег рекао је да на територији Војводине има више стотина дивљих депонија, али је важно да је у последњих неколико година, уз адекватну бригу и успостављање регионалног система за управљање комуналним отпадом, те увођењем нове опреме за сакупљање, постигнут напредак. Њихов број је смањен и спречава се настанак нових.
 
Ресорни секретар је подсетио на то да је покрајинским буџетом за ову годину и његовим ребалансом за решавање неадекватног одлагања отпада и набавку неопходне опреме у тој области опредељено преко пола милијарде динара.
„Данас смо по јавном конкурсу доделили средства за наставак подршке успостављању регионалног система за управљање отпадом у нашој покрајини, а тренутно се спроводи и конкурс у Покрајинском секретаријату за пољопривреду у овој области чија је укупна вредност 300 милиона динара. То је и показатељ да Покрајинска влада интензивно улаже у ову област, која поготово у летњем периоду представља највећег загађивача средине. Реч је о депонијама које не испуњавају стандарде дефинисане домаћим прописима, а ни према критеријумима Европске уније", указао је Ерцег. Он је нагласио да је намера Секретаријата да се овим конкурсом смањи број подручја која су потенцијални загађивачи животне средине у нашој покрајини у циљу унапређења квалитета живота становништва, смањења ризика по јавно здравље, те подршке руралном развоју.
 
 
 
Средства опредељена данашњим уговором Град Зрењанин ће искористити за уклањање дивљих депонија на територији насељених места Елемир и Меленци, а како је истакао заменик Сантовац, и ово издвајање из буџета АП Војводине за Град Зрењанин потврда је добре сарадње између локалне самоуправе и покрајинских власти, те наставак заједничких активности које Град Зрењанин реализује с Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине. 
“Подсетићу да смо ове године у неколико наврата добили вишемилионска средства од ресорног секретаријата за различите еколошке пројекте - уклањање дивљих депонија, реконструкцију канализационе мреже, заштиту резервата “Царска бара” од пожара, што говори и о нашој опредељености да улажемо у заштиту животне средине и припремамо одговарајућу пројектну документацију. Захваљујем покрајинском секретаријату и секретару Ерцегу што препознају и подржавају те наше напоре, а екологија је сигурно нешто што је у заједничком интересу” изјавио је Сантовац.  
 
 
Додао је и да Град Зрењанин капиталне еколошке пројекте реализује и у сарадњи с Министарством заштите животне средине, те да су у току обимни радови на санацији некадашње градске депоније на локацији Индустријске зоне “Југоисток”. Предстоји и изградња централног пречистача отпадних вода, као и санација садашње градске депоније.  
“Захваљујући средствима Покрајине и Републике, али и нашег буџетског фонда за заштиту животне средине који у овом тренутку износи преко милијарду динара и чини 15 одсто од укупне расходне стране буџета, Зрењанин значајно доприноси “Зеленој агенди” Републике Србије и истиче локални зелени развој као један од стратешких развојних приоритета”, закључио је заменик градоначелника Зрењанина.    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7179/Ugovori_Erceg_NS_20-09-2023__0_.jpg