Narodno pozorište „Toša Jovanović” danas obeležava svoj dan – gradonačelnik Simo Salapura uputio čestitke

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ obeležava danas, 15. oktobra, svoj dan, a tim povodom čestitku je uputio i gradonačelnik Simo Salapura, poželevši im još mnogo kvalitetnih predstava koje u naš grad donose nagrade i priznanja. 
 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su lutkarski i dramski ansambl upotpunjeni mladim ljudima koji će doprineti da pozorište i ubuduće doprinosi kvalitetnom kulturnom sadržaju u našem gradu. 
 
NP „Toša Jovanović” obeležiće večeras svoj dan igranjem predstave „Ljubinko i Desanka“, komada Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića
 
Kako je najavljeno, večeras će biti dodeljena i priznanja onima koji su u proteklih godinu dana bili najuspešniji u saradnji sa zrenjaninskim pozorištem, a to su Sonja Petrović i Irina Somborac, rediteljka i dizajnerka scenografije, kostima i lutaka višestruko nagrađivane predstave Lutkarske scene „Pradevojčica“. Pored njih, u međuinstitucionalnoj saradnji pozorište je odalo priznanje i Kulturnom centru Zrenjanina, koji podržava NP "Toša Jovanović" i pomaže kontinuitet izvođenja njihovih predstava.
 
 
Gradonačelnik Salapura je još rekao da je Dan NP "Toša Jovanović" prilika i da ukažemo i na brojne nagrade koje su u pozorište stigle između dva obeležavanja Dana pozorišta, jer one u drugim sredinama ukazuju na kvalitetan i kontinuiran rad našeg teatra, čime na najbolji način predstavljaju i svoj grad i kulturni milje iz kog dolaze. 
 
Podsećamo, u nizu osvojenih priznanja, poslednje je stiglo iz Istočnog Sarajeva, Republike Srpske, gde je Blagovesti Vasilevoj na Festivalu "Lut fest" pripala nagrada za najbolju scenografiju za predstavu "Giga pravi more". Prethodno su dve nagrade za predstavu  "Pradevojčica" osvojene na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Ta predstava zaslužila je i nagradu "Tihomir Mačković" za kreaciju lutaka, na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, u aprilu mesecu. Tri glumačke nagrade u predstavi "Dečko iz poslednje klupe" stigle su sa Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, priznanje za razvoj pozorišne umetnosti dodeljeno je glumici Nataši Ilin, a priznanje "Maska Laze Telečkog" pozorištu "Toša Jovanović" na manifestaciji "Dani Laze Telečkog", oktobra prošle godine u Kumanu. 
 
Zrenjaninsko Narodno pozorište "Toša Jovanović" predstave izvodi u najstarijoj pozorišnoj sali u zemlji, podignutoj 1839. godine, spomeniku kulture od velikog značaja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7222/Tosa_Jovanovic_logo_0jpg.jpg