Народно позориште „Тоша Јовановић” данас обележава свој дан – градоначелник Симо Салапура упутио честитке

Народно позориште „Тоша Јовановић“ обележава данас, 15. октобра, свој дан, а тим поводом честитку је упутио и градоначелник Симо Салапура, пожелевши им још много квалитетних представа које у наш град доносе награде и признања. 
 
Градоначелник је изразио задовољство што су луткарски и драмски ансамбл употпуњени младим људима који ће допринети да позориште и убудуће доприноси квалитетном културном садржају у нашем граду. 
 
НП „Тоша Јовановић” обележиће вечерас свој дан играњем представе „Љубинко и Десанка“, комада Александра Поповића, у режији Милана Нешковића
 
Како је најављено, вечерас ће бити додељена и признања онима који су у протеклих годину дана били најуспешнији у сарадњи са зрењанинским позориштем, а то су Соња Петровић и Ирина Сомборац, редитељка и дизајнерка сценографије, костима и лутака вишеструко награђиване представе Луткарске сцене „Прадевојчица“. Поред њих, у међуинституционалној сарадњи позориште је одало признање и Културном центру Зрењанина, који подржава НП "Тоша Јовановић" и помаже континуитет извођења њихових представа.
 
 
Градоначелник Салапура је још рекао да је Дан НП "Тоша Јовановић" прилика и да укажемо и на бројне награде које су у позориште стигле између два обележавања Дана позоришта, јер оне у другим срединама указују на квалитетан и континуиран рад нашег театра, чиме на најбољи начин представљају и свој град и културни миље из ког долазе. 
 
Подсећамо, у низу освојених признања, последње је стигло из Источног Сарајева, Републике Српске, где је Благовести Василевој на Фестивалу "Лут фест" припала награда за најбољу сценографију за представу "Гига прави море". Претходно су две награде за представу  "Прадевојчица" освојене на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Та представа заслужила је и награду "Тихомир Мачковић" за креацију лутака, на Фестивалу професионалних позоришта Војводине, у априлу месецу. Три глумачке награде у представи "Дечко из последње клупе" стигле су са Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, признање за развој позоришне уметности додељено је глумици Наташи Илин, а признање "Маска Лазе Телечког" позоришту "Тоша Јовановић" на манифестацији "Дани Лазе Телечког", октобра прошле године у Куману. 
 
Зрењанинско Народно позориште "Тоша Јовановић" представе изводи у најстаријој позоришној сали у земљи, подигнутој 1839. године, споменику културе од великог значаја.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7222/Tosa_Jovanovic_logo_0jpg.jpg