Povodom 140. godišnjice od doseljavanja, u Belom Blatu svečano otvoren Slovački matični dom

Povodom 140. godišnjice od doseljavanja Slovaka, danas je u Belom Blatu svečano otvoren Slovački matični dom, mesto budućeg okupljanja i različitih aktivnosti predstavnika te nacionalne zajednice, ali i svih žitelja sela i njihovih gostiju.
 
Tokom 1883. godine, 180 slovačkih porodica iz Padine, u južnom Banatu, doselilo se u Belo Blato. Ova kolonizacija predstavlja početak kontinuiranog razvoja tog sela, koje nedugo zatim naseljavaju i Mađari, Nemci i Bugari.
 
 
 
 
Nakon tri godine novi kolonisti su izgradili školu. Od samog početka u selu su bile dve konfesije, Slovačka Evangelistička i katolička, te se pristupilo i gradnji dve crkve - 1895. godine podignuta je katolička, a 1902. Slovačka Evangelistička. Sagrađen je i mlin, a meštani su se bavili poljoprivredom, ribolovom i preradom trske.
 
Danas je ovo naselje na teritoriji Grada Zrenjanina primer skladnog suživota i višejezičnosti nekoliko nacionalnih zajednica, ali i mesto koje obiluje prirodnim lepotama u okruženju i značajnim turističkim potencijalima. Uz rezervat prirode "Carska bara", goste privlače i etno sadržaji, Belo Blato je postalo i deo "Jadransko-jonske mreže autentičnih sela", poseduje Međunarodni istraživački centar, poznat je i salaš "Lujza", a već punu deceniju selo organizuje turističku manifestaciju "Beloblatska kobasica", koja je uvrštena u kalendar manifestacija od značaja za Grad Zrenjanin. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš otkrili su ploču posvećenu izgradnji Slovačkog matičnog doma, dok su Dom, simboličnim presecanjem vrpce, otvorili potpredsednik Kancelarije za dijasporu Republike Slovačke Peter Prohaska iz Bratislave i Ana Tomanova Makanova, nekadašnja predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.
 
Svečanosti su prisustvovali i ambasador Republike Bugarske u Srbiji Petko Dojkov, zamenica šefa Misije Ambasade Republike Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova, predsednik Matice Slovačke  u Srbiji Branislav Kulik, delegati mesnih odbora Matice slovačke u Banatu i brojni meštani. Uz osvećenje Slovačkog matičnog doma, upriličen je i prigodan kulturno-umetnički program u Domu kulture. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika istakao je da je otvaranje Slovačkog doma u Belom Blatu još jedan pokazatelj multietničnosti i multikulturalnosti prisutne u Zrenjaninu i njegovim naseljenim mestima i da je grad pomogao izgradnju i opremanje ovog doma. 
"Drago nam je što otvaranju danas prisustvuju i predstavnici dve ambasade, Matice slovačke, Nacionalnog saveta Slovaka, na zadovoljstvo svih stanovnika Belog Blata. Dom će doprineti aktivnostima slovačke nacionalne zajednice, ali i Belog Blata u celini, svih njihovih meštana. Dom na najbolji način zaokružuje celinu javnih objekata u glavnoj ulici, jer su pored njega i Istraživački centar i parohijski domovi i ceo ovaj potez će u narednom periodu biti u funkciji promocije i Belog Blata i Grada Zrenjanina", poručio je zamenik gradonačelnika Santovac.
 
 
 
 
Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato, rekao je da ova godina u mnogim mesnim zajednicama u Vojvodini protiče u obeležavanju godišnjice naseljavanja Slovaka, i da su u Belom Blatu odlučili da tim povodom otvore Slovački matični dom.
"Ovaj objekat zamišljen je kao višenamenski, pretežno za aktivnosti u cilju negovanja slovačke tradicije i kulture, ali je namenjen i za turističke sadržaje, jer je pored njega Istraživački centar sa 22 smeštajna kapaciteta, ovde će biti profesionalna kuhinja i trpezarija, što zajedno nudi priliku za boravak gostiju i održivost. Dom će biti dostupan i za organizaciju različitih skupova i proslava, s kapacitetom do 50 gostiju. Izgradnju Doma pomogli su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji, koji je to učinio na početku gradnje, 2017. godine, najviše sredstava obezbedila je Kancelarija za dijasporu Republike Slovačke, u više navrata pomogao je i Grad Zrenjanin, bilo je i sponzora i svi zajedno uspeli smo da posao privedemo kraju", kazao je Markuš na današnjoj svečanosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7283/Slovacki_dom_Belo_Blato_26_11_2023_0.jpg