Поводом 140. годишњице од досељавања, у Белом Блату свечано отворен Словачки матични дом

Поводом 140. годишњице од досељавања Словака, данас је у Белом Блату свечано отворен Словачки матични дом, место будућег окупљања и различитих активности представника те националне заједнице, али и свих житеља села и њихових гостију.
 
Tоком 1883. године, 180 словачких породица из Падине, у јужном Банату, доселило се у Бело Блато. Ова колонизација представља почетак континуираног развоја тог села, које недуго затим насељавају и Мађари, Немци и Бугари.
 
 
 
 
Након три године нови колонисти су изградили школу. Од самог почетка у селу су биле две конфесије, Словачка Евангелистичка и католичка, те се приступило и градњи две цркве - 1895. године подигнута је католичка, а 1902. Словачка Евангелистичка. Саграђен је и млин, а мештани су се бавили пољопривредом, риболовом и прерадом трске.
 
Данас је ово насеље на територији Града Зрењанина пример складног суживота и вишејезичности неколико националних заједница, али и место које обилује природним лепотама у окружењу и значајним туристичким потенцијалима. Уз резерват природе "Царска бара", госте привлаче и етно садржаји, Бело Блато је постало и део "Јадранско-јонске мреже аутентичних села", поседује Међународни истраживачки центар, познат је и салаш "Лујза", а већ пуну деценију село организује туристичку манифестацију "Белоблатска кобасица", која је уврштена у календар манифестација од значаја за Град Зрењанин. 
 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и председник Савета Месне заједнице Бело Блато Мирослав Маркуш открили су плочу посвећену изградњи Словачког матичног дома, док су Дом, симболичним пресецањем врпце, отворили потпредседник Канцеларије за дијаспору Републике Словачке Петер Прохаска из Братиславе и Ана Томанова Маканова, некадашња председница Националног савета словачке националне мањине.
 
Свечаности су присуствовали и амбасадор Републике Бугарске у Србији Петко Дојков, заменица шефа Мисије Амбасаде Републике Словачке Моника Подскланова Шухајдова, председник Матице Словачке  у Србији Бранислав Кулик, делегати месних одбора Матице словачке у Банату и бројни мештани. Уз освећење Словачког матичног дома, уприличен је и пригодан културно-уметнички програм у Дому културе. 
 
 
 
 
Заменик градоначелника истакао је да је отварање Словачког дома у Белом Блату још један показатељ мултиетничности и мултикултуралности присутне у Зрењанину и његовим насељеним местима и да је град помогао изградњу и опремање овог дома. 
"Драго нам је што отварању данас присуствују и представници две амбасаде, Матице словачке, Националног савета Словака, на задовољство свих становника Белог Блата. Дом ће допринети активностима словачке националне заједнице, али и Белог Блата у целини, свих њихових мештана. Дом на најбољи начин заокружује целину јавних објеката у главној улици, јер су поред њега и Истраживачки центар и парохијски домови и цео овај потез ће у наредном периоду бити у функцији промоције и Белог Блата и Града Зрењанина", поручио је заменик градоначелника Сантовац.
 
 
 
 
Мирослав Маркуш, председник Савета Месне заједнице Бело Блато, рекао је да ова година у многим месним заједницама у Војводини протиче у обележавању годишњице насељавања Словака, и да су у Белом Блату одлучили да тим поводом отворе Словачки матични дом.
"Овај објекат замишљен је као вишенаменски, претежно за активности у циљу неговања словачке традиције и културе, али је намењен и за туристичке садржаје, јер је поред њега Истраживачки центар са 22 смештајна капацитета, овде ће бити професионална кухиња и трпезарија, што заједно нуди прилику за боравак гостију и одрживост. Дом ће бити доступан и за организацију различитих скупова и прослава, с капацитетом до 50 гостију. Изградњу Дома помогли су Национални савет словачке националне мањине у Србији, који је то учинио на почетку градње, 2017. године, највише средстава обезбедила је Канцеларија за дијаспору Републике Словачке, у више наврата помогао је и Град Зрењанин, било је и спонзора и сви заједно успели смо да посао приведемо крају", казао је Маркуш на данашњој свечаности.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7283/Slovacki_dom_Belo_Blato_26_11_2023_0.jpg