Gradonačelniku Salapuri svečano uručeno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević", za razvoj i unapređenje lokalne samouprave

Gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri danas je, na svečanosti održanoj u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, uručeno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" za razvoj i unapređenje lokalne samouprave. Tradicionalnim priznanjem, koje se dodeljuje već pune dve decenije, nagrađeni su najuspešniji pojedinci i institucije iz različitih oblasti privrednog i društvenog života.
 
Projekat "Put ka vrhu", u okviru kojeg se dodeljuje priznanje "Kapetan Miša Anastasijević", zajednički realizuju Privredna komora Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, Radio-televizija Vojvodine i "Medija invent". O velikom srpskom dobrotvoru, preduzetniku, filantropu i zadužbinaru Miši Anastasijeviću, kao i o samom priznanju, nazvanom njegovim imenom, govorili su direktor "Medija inventa" Vlado Markanović i predsednik žirija za dodelu priznanja, prof. Dr Radovan Pejanović
 
 
 
 
Prof. dr Pejanović napomenuo je da je zadužbinarstvo duboko ukorenjeno u srpskoj tradiciji, te da se na zadužbinama, velikim i malim, temelje naš nacionalni identitet, srpska istorija, vera i kultura. Osvrnuo se upravo na najznačajniju zadužbinu Miše Anastasijevića, jedno od najlepših zdanja u Beogradu, koje je on darivao "svome otečestvu" za prosvetne potrebe, i u kom su bili smešteni Velika škola, gimnazija, ministarstvo prosvete, narodna biblioteka i muzej, a danas se u njoj nalazi Rektorat Beogradskog univerziteta.
"Upravo je kapetan Miša Anastasijević bio perjanica naše poslovne aristokratije i pionir našeg preduzetništva. Polazeći od te njegove retke osobine, osobine izuzetne sposobnosti, koja je večno aktuelna i važna, mi se rukovodimo, pre svega, tim kriterijumima kada odabiramo naše slavodobitnike. Druga velika njegova osobina jeste dobročinstvo, filantropija, ekonomski patriotizam. Miša Anastasijević  i mnogi srpski zadužbinari i dobrotvori treba da nas motivišu i inspirišu njihovim motom "služiti na dobro sebi i na dobro svome narodu". Pouke iz njegovog života i rada su višeznačne i treba ih znati čitati. Misija naše ugledne nagrade jeste da sačuvamo sećanje na ovog velikog preduzetnika i dobrotvora, ali i da otkrijemo, istaknemo, pohvalimo i podržimo vas, koji ste na putu promovisanja vrlina, progresivnog, dobrog i društveno korisnog iz različitih oblasti društvenog života i rada, sve po ugledu na lik i delo Miše Anastasijevića", poručio je dobitnicima nagrade Pejanović. 
 
 
 
Markanović i Pejanović su potom i uručili priznanje gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri, koji se zahvalio na nagradi i istakao da ona obavezuje i ukazuje da vršioci javnih funkcija treba da pomažu i unapređuju javni ili društveni život, ili doprinose rešavanju nečijih problema.
"Konkretno, nagradu sam dobio u oblasti razvoja lokalne samouprave u okviru razvoja Vojvodine. Zrenjanin je grad koji se intenzivno razvija, sada već na mapi između dva velika putna koridora, dva velika grada, Beograda i Novog Sada, grad koji će biti povezan i autoputem Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, grad koji ima trenutno najveću investiciju u Srbiji, fabriku pneumatika Linglong i grad koji sigurno ima perspektivu, kada je u pitanju i ekonomski i industrijski i društveni razvoj. Verujem da ćemo ovo priznanje opravdati u narednom periodu", rekao je Salapura.
 
 
 
 
Priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" dobili su, između ostalih, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, predsednica Skupštine Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, predsednica UO Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana S. Latković, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu Marko Carić,  predsednik Opštine Temerin Mladen Zec, direktor Opšte bolnice u Pančevu Slobodan Ovuka, direktor JKP "Novosadska toplana" Nenad Barac, direktor Misal d.o.o. Kljajićevo Nikola Juras, menadžer prodaje "Vinarije Kovačević" Branislav Čačić i drugi. U ime nagrađenih zahvalila se Smiljka Jovanović
 
U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su učenici Muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novog Sada.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7312/NAGRADA_MISA_ANASTASIJEVIC_NS_2023_0.jpg