Градоначелнику Салапури свечано уручено признање "Капетан Миша Анастасијевић", за развој и унапређење локалне самоуправе

Градоначелнику Зрењанина Симу Салапури данас је, на свечаности одржаној у Галерији Матице српске у Новом Саду, уручено признање "Капетан Миша Анастасијевић" за развој и унапређење локалне самоуправе. Традиционалним признањем, које се додељује већ пуне две деценије, награђени су најуспешнији појединци и институције из различитих области привредног и друштвеног живота.
 
Пројекат "Пут ка врху", у оквиру којег се додељује признање "Капетан Миша Анастасијевић", заједнички реализују Привредна комора Војводине, Универзитет у Новом Саду, Радио-телевизија Војводине и "Медија инвент". О великом српском добротвору, предузетнику, филантропу и задужбинару Миши Анастасијевићу, као и о самом признању, названом његовим именом, говорили су директор "Медија инвента" Владо Маркановић и председник жирија за доделу признања, проф. Др Радован Пејановић
 
 
 
 
Проф. др Пејановић напоменуо је да је задужбинарство дубоко укорењено у српској традицији, те да се на задужбинама, великим и малим, темеље наш национални идентитет, српска историја, вера и култура. Осврнуо се управо на најзначајнију задужбину Мише Анастасијевића, једно од најлепших здања у Београду, које је он даривао "своме отечеству" за просветне потребе, и у ком су били смештени Велика школа, гимназија, министарство просвете, народна библиотека и музеј, а данас се у њој налази Ректорат Београдског универзитета.
"Управо је капетан Миша Анастасијевић био перјаница наше пословне аристократије и пионир нашег предузетништва. Полазећи од те његове ретке особине, особине изузетне способности, која је вечно актуелна и важна, ми се руководимо, пре свега, тим критеријумима када одабирамо наше славодобитнике. Друга велика његова особина јесте доброчинство, филантропија, економски патриотизам. Миша Анастасијевић  и многи српски задужбинари и добротвори треба да нас мотивишу и инспиришу њиховим мотом "служити на добро себи и на добро своме народу". Поуке из његовог живота и рада су вишезначне и треба их знати читати. Мисија наше угледне награде јесте да сачувамо сећање на овог великог предузетника и добротвора, али и да откријемо, истакнемо, похвалимо и подржимо вас, који сте на путу промовисања врлина, прогресивног, доброг и друштвено корисног из различитих области друштвеног живота и рада, све по угледу на лик и дело Мише Анастасијевића", поручио је добитницима награде Пејановић. 
 
 
 
Маркановић и Пејановић су потом и уручили признање градоначелнику Зрењанина Симу Салапури, који се захвалио на награди и истакао да она обавезује и указује да вршиоци јавних функција треба да помажу и унапређују јавни или друштвени живот, или доприносе решавању нечијих проблема.
"Конкретно, награду сам добио у области развоја локалне самоуправе у оквиру развоја Војводине. Зрењанин је град који се интензивно развија, сада већ на мапи између два велика путна коридора, два велика града, Београда и Новог Сада, град који ће бити повезан и аутопутем Београд-Зрењанин-Нови Сад, град који има тренутно највећу инвестицију у Србији, фабрику пнеуматика Линглонг и град који сигурно има перспективу, када је у питању и економски и индустријски и друштвени развој. Верујем да ћемо ово признање оправдати у наредном периоду", рекао је Салапура.
 
 
 
 
Признање "Капетан Миша Анастасијевић" добили су, између осталих, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, председница Скупштине Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, председница УО Института за ратарство и повртарство Драгана С. Латковић, председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ, декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић, декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду Марко Царић,  председник Општине Темерин Младен Зец, директор Опште болнице у Панчеву Слободан Овука, директор ЈКП "Новосадска топлана" Ненад Барац, директор Мисал д.о.о. Кљајићево Никола Јурас, менаџер продаје "Винарије Ковачевић" Бранислав Чачић и други. У име награђених захвалила се Смиљка Јовановић
 
У културно-уметничком делу програма наступили су ученици Музичке школе "Исидор Бајић" из Новог Сада.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7312/NAGRADA_MISA_ANASTASIJEVIC_NS_2023_0.jpg