Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, održan tradicionalni prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa saradnicima, upriličio je prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom, a prisustvovale si i predstavnice "Fondacije Ana i Vlade Divac", "Foruma mladih sa invaliditetom", "Karitas Srbije" i Karijernog centra za osobe sa invaliditetom koji je nedavno otvoren u našem gradu.

 

 

Santovac je ukazao i da je istim povodom, u holu Gradske kuće organizovana i prodajna izložba rukotvorina Dnevnog boravka za decu i mlade sa telesnim invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama „Alternativa“, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, OSŠ "9. maj" i centra „Most“.

Istakao je i da su ovakvi prijemi postali tradicionalni budući da se pokazalo da su odlična prilika za razgovor, a posebno što su na današnjem prisustvovale i predstavnice organizacija koji se bave pitanjima osoba sa invaliditetom i podsetio da je, pored podrške koju osobama sa invaliditetom pruža Grad Zrenjanin, u našem gradu nedavno otvoren Karijerni centar.

 

 

Centar je otvoren u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, dok su partneri na projektu i Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

 

 

Slađana Lević iz Foruma mladih sa invaliditetom predstavila je aktivnosti tog udruženja i izrazila zadovoljstvo što je u Zrenjaninu otvoren Karijerni centar i ukazala da je svrha Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom upravo afirmisanje prava tih osoba, posebno ekonomska ravnopravnost i ostvarivanje prava na rad koji su ključni za samostalnost osoba sa invaliditetom.
- Sve to još nije u punom obimu, predrasude o njihovoj radnoj sposobnosti  i dalje su prisutne i zato je zadatak svih nas da o toj temi govorimo. Zaista je lepo što su danas izloženi radovi i što rezultati nečijeg rada mogu da se vide i kupe  – kazala je ona.

 

 

Marina Kostić iz Karitasa Srbije i u ime Karitasa Zrenjanin zahvalila je Gradu Zrenjaninu na prilici da ovaj značajan datum bude zajednički obeležen.
Navela je i da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava pod sloganom „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje Ciljeva održivog razvoja za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI)“ i podsetila da se Karijerni centar nalazi na adresi Ljubljanska 15 i radi svakog dana 8 do 16 časova.


Sanja Vukelić iz Fondacije Ana i Vlade Divac podsetila je da Grad Zrenjanin partner toj fondaciji na projektu i da je prošle godine u ovo vreme potpisan Memorandum o saradnji kojim je dogovorena međusobna podrška u realizaciji projekta „Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ i da će ta saradnja trajati i narednih godina.

 

 

Jelena Dragić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin čestitala je osobama sa invaliditetom njihov dan i predočila mere i aktivnosti koje Grad sprovodi, a koji se tiču davanja podrške i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Tokom današnjeg prijema predstavnici nekoliko udruženja postavljali su pitanja i predlagali konkretne aktivnosti koje bi se mogle organizovati u narednom periodu, a koje bi, kako su naveli, bile od velikog značaja za funkcionisanje njihovih organizacija.  
 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7298/DAN_INVALIDA_2023_00.jpg