Поводом 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, одржан традиционални пријем за представнике удружења особа са инвалидитетом

Поводом 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, заменик градоначелника Саша Сантовац са сарадницима, уприличио је пријем за представнике удружења особа са инвалидитетом, а присуствовале си и представнице "Фондације Ана и Владе Дивац", "Форума младих са инвалидитетом", "Kаритас Србије" и Каријерног центра за особе са инвалидитетом који је недавно отворен у нашем граду.

 

 

Сантовац је указао и да је истим поводом, у холу Градске куће организована и продајна изложба рукотворина Дневног боравка за децу и младе са телесним инвалидитетом односно интелектуалним тешкоћама „Алтернатива“, Међуопштинске организације слепих и слабовидих, ОСШ "9. мај" и центра „Мост“.

Истакао је и да су овакви пријеми постали традиционални будући да се показало да су одлична прилика за разговор, а посебно што су на данашњем присуствовале и представнице организација који се баве питањима особа са инвалидитетом и подсетио да је, поред подршке коју особама са инвалидитетом пружа Град Зрењанин, у нашем граду недавно отворен Каријерни центар.

 

 

Центар је отворен у оквиру пројекта “Посао по мери; Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, који финансира USAID, а спроводи Форум младих са инвалидитетом, док су партнери на пројекту и Каритас Србије, Фондација Ана и Владе Дивац, Смарт Колектив и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије.

 

 

Слађана Левић из Форума младих са инвалидитетом представила је активности тог удружења и изразила задовољство што је у Зрењанину отворен Каријерни центар и указала да је сврха Међународног дана особа са инвалидитетом управо афирмисање права тих особа, посебно економска равноправност и остваривање права на рад који су кључни за самосталност особа са инвалидитетом.
- Све то још није у пуном обиму, предрасуде о њиховој радној способности  и даље су присутне и зато је задатак свих нас да о тој теми говоримо. Заиста је лепо што су данас изложени радови и што резултати нечијег рада могу да се виде и купе  – казала је она.

 

 

Марина Костић из Каритаса Србије и у име Каритаса Зрењанин захвалила је Граду Зрењанину на прилици да овај значајан датум буде заједнички обележен.
Навела је и да се Међународни дан особа са инвалидитетом ове године обележава под слоганом „Уједињени у акцији за спашавање и постизање Циљева одрживог развоја за ОСИ, са ОСИ и од стране особа са инвалидитетом (ОСИ)“ и подсетила да се Каријерни центар налази на адреси Љубљанска 15 и ради сваког дана 8 до 16 часова.


Сања Вукелић из Фондације Ана и Владе Дивац подсетила је да Град Зрењанин партнер тој фондацији на пројекту и да је прошле године у ово време потписан Меморандум о сарадњи којим је договорена међусобна подршка у реализацији пројекта „Посао по мери; Економско оснаживање особа са инвалидитетом“ и да ће та сарадња трајати и наредних година.

 

 

Јелена Драгић начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Зрењанин честитала је особама са инвалидитетом њихов дан и предочила мере и активности које Град спроводи, а који се тичу давања подршке и унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Током данашњег пријема представници неколико удружења постављали су питања и предлагали конкретне активности које би се могле организовати у наредном периоду, а које би, како су навели, биле од великог значаја за функционисање њихових организација.  
 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7298/DAN_INVALIDA_2023_00.jpg