Sportski savez grada Zrenjanina nagradio najuspešnije u protekloj godini, godišnju nagradu za 2023. godinu zaslužilo 34 dobitnika 

Tradicionalno, već 18 godina, Sportski savez grada Zrenjanina dodeljuje godišnju nagradu najuspešnijim sportistima i sportskim radnicima, a svečanost na kojoj su dodeljena priznanja za 2023. godinu održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, u organizaciji Sportskog saveza i Grada Zrenjanina. Između ostalih, svečanosti su prisustvovali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, pomoćnik ministra za sport u Vladi Srbije Željko Trajković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predsednica Sportskog saveza Vojvodine Jasmina Juras, generalni sekretari sportskih saveza Srbije i Vojvodine Goran Marinković i Mladen Stojšin, predsednik Saveza za školski sport Vojvodine Branislav Tešić, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta Danijel Župić, nekadašnji olimpijci Momir RnićMilorad Stanulov i Miroslava Najdanovski, a ispred domaćina - Grada Zrenjanina - gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov
 
 
 
 
Za postignute sportske rezultate i za doprinos razvoju sporta u prethodnoj godini, u 12 kategorija ukupno je nagrađeno 34 sportista, sportskih klubova, stručnjaka, sudija, donatora, propagandista u sportu, uz posebna priznanja i nagrada za životno delo. O dobitnicima je odlučivao Upravni odbor Sportskog saveza grada Zrenjanina, a kao i svake godine, na to su presudno uticali postignuti sportski dometi. 
 
Prisutne su na početku svečanosti pozdravili predsednik Sportskog saveza grada Zrenjanina Rajko Petrović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je istakao da dodela nagrada laureatima u sportu u olimpijskoj godini ima posebnu težinu, uz uverenje da će i ove godine Zrenjanin nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na olimpijskim igrama. 
- Želimo svu sreću i pre svega dobro zdravlje, našim sportistima koji su se već plasirali na Olimpijske igre, ali i onima koji to tek treba da urade kroz sistem kvalifikacionih takmičenja. U prilici smo danas da najavimo i nove projekte i ono što završavamo, a to su infrastrukturni projekti -  naš multifunkcionalan stadion, za atletiku i fudbal, što će dodatno pojačati i poboljšati funkcionisanje atletike i fudbala u našem gradu. U tom svetlu završavamo i novo izdanje knjige „Zrenjaninska olimpijska ogrlica", koja svedoči o istoriji olimpizma u našem gradu po čemu smo, praktično, fenomen u našoj državi i nije slučajno što smo nosili epitet “Evropski grad sporta”. Želim da se zahvalim svim sportskim radnicima i svim ljudima koji pomažu zrenjaninski sport, i da im poželim da i u budućnosti budu ambasadori sporta i ambasadori grada Zrenjanina - rekao je Salapura.
 
 
 
 
Rajko Petrović je, između ostalog, rekao da su zrenjaninski sportisti u prethodnoj godini osvojili 305 medalja na državnim takmičenjima i 51 medalju na međunarodnim, što su vredni rezultati u godini u  kojoj nas očekuju Olimpijske igre, na kojima će Zrenjanin imati najmanje pet predstavnika, a očekuje se da taj broj, nakon kvalifikacionih turnira, bude i veći. 

Među sportistima u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a, priznanja su dobili član rvačkog kluba “Proleter” Georgi Tibilov i džudistkinja Milica Nikolić, članica ODŽK “Proleter”. Najuspešnije seniorske ekipe su šampioni Srbije, Rvački klub “Proleter” u muškoj i Omladinski džudo klub “Proleter” u ženskoj konkurenciji.
 
U kategoriji U20 u olimpijskim sportovima najuspešniji su rvač Stevan Kojić i atletičarka Dunja Eremić. U kategoriji sportisti u olimpijskim sportovima – sportista U15 nagrađeni su još jedan rvač, Marko Vasić i članica mačevalačkog kluba “Omladinac” Magdalena Ćika. Među ekipama, u kategoriji U20 najuspešniji su takođe Rvački klub “Proleter”, u muškoj i mačevalački klub “Omladinac”, u ženskoj konkurenciji. U kategoriji U15 priznanja su zaslužili muška ekipa Plivačkog kluba “Proleter” i ženska Rukometnog kluba “Lehel”. 
 
 
 
 
Najuspešniji seniori u neolimpijskim sportovima dolaze iz karate sporta - Đorđe Tešanović i Dunja Rajić, dok su u istoj kategoriji sportova, ali uzrasta U20, nagrađeni Vasilije Krajnović i Maša Damjanović
 
Među sportistima s invaliditetom, u protekloj godini istakli su se stonoteniser Goran Perlić i plivačica Katarina Draganov Čordaš.
 
Sportski stručnjak-trener godine  je Đorđe Miolski, sportski radnik Jovan Lekić, a stručnjak u sportu dr Milan Kukić. U kategoriji sportskih sudija nagrađena je Jovana Halas, delilac pravde na fudbalskim terenima. Sponzor-donator je zrenjaninsko preduzeće “Ljiljak d.o.o.”, a najuspešniji propagandista u sportu Đorđe Grujić.
 
 
 
Priznanja Sportskog saveza pripala su i Filipu Mihajloviću, Nikoli Aćinu, Justinu Cvetkovu, Sofiji Travar, Ognjenu Kovačeviću, Veslačkom klubu “Begej 1883”, Zoranu Poučkom, Filipu Bartoleu i Katarini Zlatković
 
Nagradu za životno delo zaslužio je dugogodišnji sekretar Fudbalskog saveza grada Zrenjanina, istaknuti sportski publicista i radnik Miran Pantelić, koji se potom i obratio prisutnima. Pozdravnu reč svim zrenjaninskim sportistima, nagrađenim i prisutnim na današnjoj svečanosti, uputio je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7377/NAGRADE_SSGZR_2024_0.jpg