Спортски савез града Зрењанина наградио најуспешније у протеклој години, годишњу награду за 2023. годину заслужило 34 добитника 

Традиционално, већ 18 година, Спортски савез града Зрењанина додељује годишњу награду најуспешнијим спортистима и спортским радницима, а свечаност на којој су додељена признања за 2023. годину одржана је данас у Барокној сали Градске куће, у организацији Спортског савеза и Града Зрењанина. Између осталих, свечаности су присуствовали председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, помоћник министра за спорт у Влади Србије Жељко Трајковић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, председница Спортског савеза Војводине Јасмина Јурас, генерални секретари спортских савеза Србије и Војводине Горан Маринковић и Младен Стојшин, председник Савеза за школски спорт Војводине Бранислав Тешић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Данијел Жупић, некадашњи олимпијци Момир РнићМилорад Станулов и Мирослава Најдановски, а испред домаћина - Града Зрењанина - градоначелник Зрењанина Симо Салапура, председник Скупштине града Чедомир Јањић, помоћница градоначелника Марија Дамјановић и начелник Градске управе Ненад Домјесков
 
 
 
 
За постигнуте спортске резултате и за допринос развоју спорта у претходној години, у 12 категорија укупно је награђено 34 спортиста, спортских клубова, стручњака, судија, донатора, пропагандиста у спорту, уз посебна признања и награда за животно дело. О добитницима је одлучивао Управни одбор Спортског савеза града Зрењанина, а као и сваке године, на то су пресудно утицали постигнути спортски домети. 
 
Присутне су на почетку свечаности поздравили председник Спортског савеза града Зрењанина Рајко Петровић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је истакао да додела награда лауреатима у спорту у олимпијској години има посебну тежину, уз уверење да ће и ове године Зрењанин наставити континуитет освајања медаља на олимпијским играма. 
- Желимо сву срећу и пре свега добро здравље, нашим спортистима који су се већ пласирали на Олимпијске игре, али и онима који то тек треба да ураде кроз систем квалификационих такмичења. У прилици смо данас да најавимо и нове пројекте и оно што завршавамо, а то су инфраструктурни пројекти -  наш мултифункционалан стадион, за атлетику и фудбал, што ће додатно појачати и побољшати функционисање атлетике и фудбала у нашем граду. У том светлу завршавамо и ново издање књиге „Зрењанинска олимпијска огрлица", која сведочи о историји олимпизма у нашем граду по чему смо, практично, феномен у нашој држави и није случајно што смо носили епитет “Европски град спорта”. Желим да се захвалим свим спортским радницима и свим људима који помажу зрењанински спорт, и да им пожелим да и у будућности буду амбасадори спорта и амбасадори града Зрењанина - рекао је Салапура.
 
 
 
 
Рајко Петровић је, између осталог, рекао да су зрењанински спортисти у претходној години освојили 305 медаља на државним такмичењима и 51 медаљу на међународним, што су вредни резултати у години у  којој нас очекују Олимпијске игре, на којима ће Зрењанин имати најмање пет представника, а очекује се да тај број, након квалификационих турнира, буде и већи. 

Међу спортистима у олимпијским спортовима и спортовима који су придружене чланице МОК-а, признања су добили члан рвачког клуба “Пролетер” Георги Тибилов и џудисткиња Милица Николић, чланица ОЏК “Пролетер”. Најуспешније сениорске екипе су шампиони Србије, Рвачки клуб “Пролетер” у мушкој и Омладински џудо клуб “Пролетер” у женској конкуренцији.
 
У категорији У20 у олимпијским спортовима најуспешнији су рвач Стеван Којић и атлетичарка Дуња Еремић. У категорији спортисти у олимпијским спортовима – спортиста У15 награђени су још један рвач, Марко Васић и чланица мачевалачког клуба “Омладинац” Магдалена Ћика. Међу екипама, у категорији У20 најуспешнији су такође Рвачки клуб “Пролетер”, у мушкој и мачевалачки клуб “Омладинац”, у женској конкуренцији. У категорији У15 признања су заслужили мушка екипа Пливачког клуба “Пролетер” и женска Рукометног клуба “Лехел”. 
 
 
 
 
Најуспешнији сениори у неолимпијским спортовима долазе из карате спорта - Ђорђе Тешановић и Дуња Рајић, док су у истој категорији спортова, али узраста У20, награђени Василије Крајновић и Маша Дамјановић
 
Међу спортистима с инвалидитетом, у протеклој години истакли су се стонотенисер Горан Перлић и пливачица Катарина Драганов Чордаш.
 
Спортски стручњак-тренер године  је Ђорђе Миолски, спортски радник Јован Лекић, а стручњак у спорту др Милан Кукић. У категорији спортских судија награђена је Јована Халас, делилац правде на фудбалским теренима. Спонзор-донатор је зрењанинско предузеће “Љиљак д.о.о.”, а најуспешнији пропагандиста у спорту Ђорђе Грујић.
 
 
 
Признања Спортског савеза припала су и Филипу Михајловићу, Николи Аћину, Јустину Цветкову, Софији Травар, Огњену Ковачевићу, Веслачком клубу “Бегеј 1883”, Зорану Поучком, Филипу Бартолеу и Катарини Златковић
 
Награду за животно дело заслужио је дугогодишњи секретар Фудбалског савеза града Зрењанина, истакнути спортски публициста и радник Миран Пантелић, који се потом и обратио присутнима. Поздравну реч свим зрењанинским спортистима, награђеним и присутним на данашњој свечаности, упутио је и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7377/NAGRADE_SSGZR_2024_0.jpg