Gradonačelnik otvorio peti po redu eko kviz pod nazivom "Prljavo ili čisto-nije isto" - za učešće prijavljena 21 škola sa teritorije našeg grada

U saradnji  Grada Zrenjanina i JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin, u Kristalnoj dvorani otvoren je danas  peti  po redu eko kviz pod nazivom "Prljavo ili čisto-nije isto", za učenike od petog do osmog razreda.

Kviz je svečano otvorio gradonačelnik Simo Salapura izrazivši zadovoljstvo što će učenici iz 21 škole sa teritorije našeg grada pokazati svoje znanje iz oblasti ekologije.

Prvog dana takmičili su se učenici Osnovna škole "Servo Mihalj" iz Mužlje, Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš"iz Zrenjanina i učenici Osnovne škole "1. oktobar" iz Botoša.

 

 

- Na ovaj način, zahvaljujući stručnoj službi i rukovodstvu našeg javnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ pokušavamo da utičemo na svest najmlađih o tome koliko je ekologija bitna. A, koliko nam je ekologija bitna pokazuju i podaci u budžetu Grada Zrenjanina, ali i podaci o formiranju Zelenog saveta grada Zrenjanina, naime, podsetiću, doneli smo agendu koja se primenjuje u našem gradu, uključujući sve one principe koji su bitni za održivost u našem gradu, počev od prečistača za pijaću vodu, prečistača otpadnih voda koji bi konačno trebalo da počne da se gradi u aprilu, zatim izgradnja kanalizacije u naseljenim mestima, ozelenjavanje, merenje kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Zrenjanina i  donošenje strateških dokumenata kao što je plan kvaliteta vazduha, plan upravljanja otpadom. Dakle, sve su to mere i strateške odrednice kako i na koji način želimo da Zrenjanin bude zdravija sredina,  odnosno da budemo što bliže ekološkim standardima – kazao je gradonačelnik.

 

 

Podsetio je i na akciju reciklaže, odnosno otvaranja reciklomata i posebnu nagradu NALED-a za taj projekat, kao i niz drugih projekata kojima se doprinosi poboljšanju života u našem gradu, odnosno poboljšanju ekologije na teritoriji našeg grada.

Gradonačelnik je svim učesnicima ovogodišnjeg kviza „ Prljavo ili čisto - nije isto“ poželeo je da se pre svega dobro provedu, steknu nove prijatelje, kao i nova znanja kada je u pitanju oblast ekologije.

 

 

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanja Milinković ukazao je da raduje činjenica da su deca iz godine u godinu sve više zainteresovana za ovu temu i da su sve više edukovaniji na tu temu.
- Verovatno je tome doprineo i ovaj kviz, ali takođe i edukacija po školama i primer našeg preduzeća u odnosu na ophođenje prema zaštiti životne sredine – rekao je Milinković.

 

 

Cilj ovog edukativnog i zabavnog kviza je podizanje nivoa svesti osnovaca na teritoriji grada Zrenjanina i svih naseljenih mesta koja pripadaju gradu, o važnosti ekološkog bontona i usvajanje lepih i korisnih navika. Posebno je važno što takmičari iz godine u godinu pokazuju sve bolje znanje i veće interesovanje za ekologiju.

 


Kvalifikacije će se odvijati u periodu od 19. do 21. marta u Kristalnoj dvorani, a polufinale će biti održatno u ponedeljak 25. marta na istom mestu.
Škola koja pobedi u finalu, predstavljaće naš grad na republičkom takmičenju, koje će biti održano tokom aprila meseca u Vršcu.
Grad Zrenjanin I JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin zahvaljuju se svim prijavljenim školama, kao i njihovim nastavnicima koji su prepoznali cilj ovog takmičenja.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7399/JKP_CISTOCA_KVIZ_2024_00.jpg