Градоначелник отворио пети по реду еко квиз под називом "Прљаво или чисто-није исто" - за учешће пријављена 21 школа са територије нашег града

У сарадњи  Града Зрењанина и ЈКП "Чистоћа и зеленило" Зрењанин, у Кристалној дворани отворен је данас  пети  по реду еко квиз под називом "Прљаво или чисто-није исто", за ученике од петог до осмог разреда.

Квиз је свечано отворио градоначелник Симо Салапура изразивши задовољство што ће ученици из 21 школе са територије нашег града показати своје знање из области екологије.

Првог дана такмичили су се ученици Основна школе "Серво Михаљ" из Мужље, Основне школе "Петар Петровић Његош"из Зрењанина и ученици Основне школе "1. октобар" из Ботоша.

 

 

- На овај начин, захваљујући стручној служби и руководству нашег јавног предузећа „Чистоћа и зеленило“ покушавамо да утичемо на свест најмлађих о томе колико је екологија битна. А, колико нам је екологија битна показују и подаци у буџету Града Зрењанина, али и подаци о формирању Зеленог савета града Зрењанина, наиме, подсетићу, донели смо агенду која се примењује у нашем граду, укључујући све оне принципе који су битни за одрживост у нашем граду, почев од пречистача за пијаћу воду, пречистача отпадних вода који би коначно требало да почне да се гради у априлу, затим изградња канализације у насељеним местима, озелењавање, мерење квалитета ваздуха на територији Града Зрењанина и  доношење стратешких докумената као што је план квалитета ваздуха, план управљања отпадом. Дакле, све су то мере и стратешке одреднице како и на који начин желимо да Зрењанин буде здравија средина,  односно да будемо што ближе еколошким стандардима – казао је градоначелник.

 

 

Подсетио је и на акцију рециклаже, односно отварања рецикломата и посебну награду НАЛЕД-а за тај пројекат, као и низ других пројеката којима се доприноси побољшању живота у нашем граду, односно побољшању екологије на територији нашег града.

Градоначелник је свим учесницима овогодишњег квиза „ Прљаво или чисто - није исто“ пожелео је да се пре свега добро проведу, стекну нове пријатеље, као и нова знања када је у питању област екологије.

 

 

Директор ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Немања Милинковић указао je да радује чињеница да су деца из године у годину све више заинтересована за ову тему и да су све више едукованији на ту тему.
- Вероватно је томе допринео и овај квиз, али такође и едукација по школама и пример нашег предузећа у односу на опхођење према заштити животне средине – рекао је Милинковић.

 

 

Циљ овог едукативног и забавног квиза је подизање нивоа свести основаца на територији града Зрењанина и свих насељених места која припадају граду, о важности еколошког бонтона и усвајање лепих и корисних навика. Посебно је важно што такмичари из године у годину показују све боље знање и веће интересовање за екологију.

 


Квалификације ће се одвијати у периоду од 19. до 21. марта у Кристалној дворани, а полуфинале ће бити одржатно у понедељак 25. марта на истом месту.
Школа која победи у финалу, представљаће наш град на републичком такмичењу, које ће бити одржано током априла месеца у Вршцу.
Град Зрењанин И ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Зрењанин захваљују се свим пријављеним школама, као и њиховим наставницима који су препознали циљ овог такмичења.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7399/JKP_CISTOCA_KVIZ_2024_00.jpg