Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Salapura potpisali ugovor za projekat Zrenjanin – Prestonica kulture Srbije 2025.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Simo Salapura potpisali su danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, Ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine.
 
Gradonačelnik je rekao da je danas veliki dan za naš grad,  za kulturu u Zrenjaninu i generalno za kulturnu scenu, ne samo u našem regionu već i na teritoriji cele Srbije.
 
 
.
- Titula koju ćemo ponosno nositi 2025. godine jeste stvar prestiža, ali svi moramo da znamo da je kulturna scena u Srbiji veoma razvijena, da postoje mnoge sredine koje imaju dobro razvijen kulturni prostor, a naš zadatak i naša ideja jeste bila da se takmičimo i izmerimo sa drugima i to nije bilo lako, ali taj proces koji je radio naš projektni tim, uz podršku lokalne samouprave, svakako je doneo novu vrednost kada je u pitanju kulturni prostor na teritoriji grada Zrenjanina – rekao je gradonačelnik.
 
Ovom titulom, ocenio je, pokazali smo da je Zrenjanin uspešan u više oblasti i podsetio na titulu Evropski grad sporta 2021. godine, ali i pozicioniranje našeg grada na listi Financial Times-a, kao grada povoljnog za investiranje.
 
 
- Najpre želim da se zahvalim projektnom timu i kulturnim poslenicima koji su dali svoj doprinos da ponesemo ovu titulu i da poželim svima nama da ove godine budemo vredni, jer, brzo će 21. mart 2025. godine, kada i naša titula stupa na snagu. Takođe, želim posebno da se zahvalim potpredsednici Vlade Republike Srbije i ministarki kulture Maji Gojković na doprinosu, ne samo za ovu titulu i svakako da nam je veoma važno da Grad ima dobre odnose sa Ministarstvom kulture, a na kraju, takvi odnosi su i rezultirali ovakvom titulom. Nama preostaje zadatak da iskoristimo ovu godinu, a posebno narednu kada nosimo laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture, da kulturu zaborava koja je prisutna u našem narodu pretvorimo u negovanje kulture sećanja, jer Zrenjanin ima čime da se ponosi, posebno kada su u pitanju kultura i kulturni prostor na teritoriji našeg grada. Zato upućujem apel svima vama i svima nama, da iz te bogate kulturne istorije grada Zrenjanina crpimo snagu, da se još bolje predstavimo i da na još jednu lestvicu više podignemo kulturu u našem gradu. Čestitam još jednom svima i hvala vam na doprinosu koji ste dali da zrenjaninska kultura dobije jedan novi oblik – rekao je gradonačelnik.
 

Ministarka Gojković je, nakon potpisivanja, najpre čestitala gradonačelniku dobijanje prestižne titule, a zatim i svim građanima i građankama na privilegiji što će Zrenjanin 2025. godine "predvoditi" reprezentaciju Srbije u oblasti kulture.
 
Navela je da je konkurencija bila „žestoka“ i da je na svima nama da opravdamo veliko priznanje i poverenje koje je dala komisija i u takvoj konkurenciji izabrala Zrenjanin da predstavlja kulturu 2025. godine.
- Osam gradova i opština je bilo u toj konkurenciji i Zrenjanin je sa pravom dobio titulu od radnog tima što sam ja sa zadovoljstvom potvrdila. Kako mi svi volimo da budemo prvi u nečemu, nećemo reći da je Zrenjanin treća prestonica kulture u Srbiji, posle Čačka i Užica, onda ćemo reći da je to prvi grad Prestonica Srbije koji se nalazi na teritoriji AP Vojvodine. Zaista, Zrenjanin je pobedio kvalitetom, iza njega bio je Leskovac. Program grada Zrenjanina sa kojim je izašao pred komisiju bio je posebno inovativan, a i sam naziv „Meandri grada – tokovi kulture“ prožima tradiciju ovog grada, multikulturalnost, istoriju grada sa nečim modernim želeći da spoje kulturu sa svim građanima Zrenjanina i da napravi mostove ka modernim sadržajima – rekla je Gojković.
 
 

Izrazila je zadovoljstvo jer je, kako je navela, Zrenjanin pripremio posebno značajan i zanimljiv programski sadržaj, u sklopu kog je predviđeno da oko 100 programa bude kreirano za Prestonicu kulture 2025 godini.
- U projektu je predviđeno 10 infrastrukturnih projekata. Drago mi je i što je Zrenjanin i grad sporta i što će uz kulturu i fiskultura biti uključena u Prestonicu kulture 2025 godine – poručila je Gojković i posebno ukazala da je raduje činjenica što naš grad ima i komponentu o kojoj drugi gradovi nisu toliko razmišljali, a to je da ima veliku podršku svojih sugrađana, kao i u svim ustanovama kulture, civilnog sektora i međunarodnu podršku – Grada Temišvara koji je nedavno bio Evropska prestonica kulture, ali i da će imati i podršku Grada Novog Sada i pokrajinske administracije.
 
- Ministarstvo kulture je za ovu godinu predvidelo 120 miliona dinara kao podrška ovom projeku, a iduće godine 185 miliona dinara od ukupnih 300 miliona dinara, a pored toga i Grad Zrenjanin učestvuje sa velikim iznosom novca u ovom projektu. Radujem se 2025. godini što ćemo prve dane proleća ovde provesti sa vama, što ćemo uživati na zvaničnom otvaranju i ubeđena sam da će, pošto je Čačak podigao lestvicu, a Užice svojim otvaranjem pokazao koliko je ozbiljan, Zrenjanin još više podići tu lestvicu i da će gradovi koji se već interesuju za 2026. i 2027. godinu imati ozbiljan zadatak – rekla je ona i ukazala da postoji veliko interesovanje gradova, te da je u prethodne tri godine 40 gradova i opština konkurisalo za titulu Prestonice kulture Srbije.
 
- To pokazuje koliko je ovaj projekat dobar, koliko znači lokalnim samoupravama i kako je dobar pravac koji smo zauzeli, a to je pravac decentralizacije kulture. Mi svi volimo Beograd, volimo Novi Sad, ali život postoji svuda širom Srbije i širom AP Vojvodine i svaki grad treba da ima svoju šansu da razvija kulturu jer, kultura jednostavno pripada svima i to ovim projektom i dokazujemo – poručila je Maja Gojković.
 
 

Potpisivanju tog za Zrenjanin veoma važnog dokumenta, prisustvovali su saradnici gradonačelnika Salapure, članovi projektnog tima, direktori ustanova kulture iz našeg grada, kao i predstavnici civilnog sektora.
 
Inače, Zrenjanin je do titule prestonice došao predstavivši umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.
 
Komisija je ocenila da Program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ – posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata. Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7410/MINISTARKA_GOJKOVIC_POTPISIVANJE_UGOVORA_PRESTONICA_KULTURE_0.jpg