Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и градоначелник Салапура потписали уговор за пројекат Зрењанин – Престоница културе Србије 2025.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и градоначелник Симо Салапура потписали су данас, у Барокној сали Градске куће, Уговор за пројекат Престоница културе Србије 2025. године.
 
Градоначелник је рекао да је данас велики дан за наш град,  за културу у Зрењанину и генерално за културну сцену, не само у нашем региону већ и на територији целе Србије.
 
 
.
- Титула коју ћемо поносно носити 2025. године јесте ствар престижа, али сви морамо да знамо да је културна сцена у Србији веома развијена, да постоје многе средине које имају добро развијен културни простор, а наш задатак и наша идеја јесте била да се такмичимо и измеримо са другима и то није било лако, али тај процес који је радио наш пројектни тим, уз подршку локалне самоуправе, свакако је донео нову вредност када је у питању културни простор на територији града Зрењанина – рекао је градоначелник.
 
Овом титулом, оценио је, показали смо да је Зрењанин успешан у више области и подсетио на титулу Европски град спорта 2021. године, али и позиционирање нашег града на листи Financial Times-a, као града повољног за инвестирање.
 
 
- Најпре желим да се захвалим пројектном тиму и културним посленицима који су дали свој допринос да понесемо ову титулу и да пожелим свима нама да ове године будемо вредни, јер, брзо ће 21. март 2025. годинe, када и наша титула ступа на снагу. Такође, желим посебно да се захвалим потпредседници Владе Републике Србије и министарки културе Маји Гојковић на доприносу, не само за ову титулу и свакако да нам је веома важно да Град има добре односе са Министарством културе, а на крају, такви односи су и резултирали оваквом титулом. Нама преостаје задатак да искористимо ову годину, а посебно наредну када носимо ласкаву титулу Националне престонице културе, да културу заборава која је присутна у нашем народу претворимо у неговање културе сећања, јер Зрењанин има чиме да се поноси, посебно када су у питању култура и културни простор на територији нашег града. Зато упућујем апел свима вама и свима нама, да из те богате културне историје града Зрењанина црпимо снагу, да се још боље представимо и да на још једну лествицу више подигнемо културу у нашем граду. Честитам још једном свима и хвала вам на доприносу који сте дали да зрењанинска култура добије један нови облик – рекао је градоначелник.
 

Министарка Гојковић је, након потписивања, најпре честитала градоначелнику добијање престижне титуле, а затим и свим грађанима и грађанкама на привилегији што ће Зрењанин 2025. године "предводити" репрезентацију Србије у области културе.
 
Навела је да је конкуренција била „жестока“ и да је на свима нама да оправдамо велико признање и поверење које је дала комисија и у таквој конкуренцији изабрала Зрењанин да представља културу 2025. године.
- Осам градова и општина је било у тој конкуренцији и Зрењанин је са правом добио титулу од радног тима што сам ја са задовољством потврдила. Како ми сви волимо да будемо први у нечему, нећемо рећи да је Зрењанин трећа престоница културе у Србији, после Чачка и Ужица, онда ћемо рећи да је то први град Престоница Србије који се налази на територији АП Војводине. Заиста, Зрењанин је победио квалитетом, иза њега био је Лесковац. Програм града Зрењанина са којим је изашао пред комисију био је посебно иновативан, а и сам назив „Меандри града – токови културе“ прожима традицију овог града, мултикултуралност, историју града са нечим модерним желећи да споје културу са свим грађанима Зрењанина и да направи мостове ка модерним садржајима – рекла је Гојковић.
 
 

Изразила је задовољство јер је, како је навела, Зрењанин припремио посебно значајан и занимљив програмски садржај, у склопу ког је предвиђено да око 100 програма буде креирано за Престоницу културе 2025 години.
- У пројекту је предвиђено 10 инфраструктурних пројеката. Драго ми је и што је Зрењанин и град спорта и што ће уз културу и фискултура бити укључена у Престоницу културе 2025 године – поручила је Гојковић и посебно указала да је радује чињеница што наш град има и компоненту о којој други градови нису толико размишљали, а то је да има велику подршку својих суграђана, као и у свим установама културе, цивилног сектора и међународну подршку – Града Темишвара који је недавно био Европска престоница културе, али и да ће имати и подршку Града Новог Сада и покрајинске администрације.
 
- Министарство културе је за ову годину предвидело 120 милиона динара као подршка овом пројеку, а идуће године 185 милиона динара од укупних 300 милиона динара, а поред тога и Град Зрењанин учествује са великим износом новца у овом пројекту. Радујем се 2025. години што ћемо прве дане пролећа овде провести са вама, што ћемо уживати на званичном отварању и убеђена сам да ће, пошто је Чачак подигао лествицу, а Ужице својим отварањем показао колико је озбиљан, Зрењанин још више подићи ту лествицу и да ће градови који се већ интересују за 2026. и 2027. годину имати озбиљан задатак – рекла је она и указала да постоји велико интересовање градова, те да је у претходне три године 40 градова и општина конкурисало за титулу Престонице културе Србије.
 
- То показује колико је овај пројекат добар, колико значи локалним самоуправама и како је добар правац који смо заузели, а то је правац децентрализације културе. Ми сви волимо Београд, волимо Нови Сад, али живот постоји свуда широм Србије и широм АП Војводине и сваки град треба да има своју шансу да развија културу јер, култура једноставно припада свима и то овим пројектом и доказујемо – поручила је Маја Гојковић.
 
 

Потписивању тог за Зрењанин веома важног документа, присуствовали су сарадници градоначелника Салапуре, чланови пројектног тима, директори установа културе из нашег града, као и представници цивилног сектора.
 
Иначе, Зрењанин је до титуле престонице дошао представивши уметничким концептом „Меандри града – токови културе“, са идејом прожимања града, стваралаца и публике, има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.
 
Комисија је оценила да Програм који је планиран да се реализује у оквиру четири целине: „Банатско изобиље“ – посвећено мултикултуралности и традицији овог краја, „Архиотипија“ – посвећена архитектонском наслеђу града укључујући и Драгишу Брашована, „Амбасада културе“ – посвећена међународној сарадњи и едукацији и ЛОКУС – посвећен урбаној култури нуди више од 50 нових уметничких пројеката. Такође је наведено да Зрењанин кандидује укупно 10 инфраструктурних пројеката у култури, од којих се издвајају: пренамена српске задружне банке у Кућу стваралаштва са галеријом за савремену уметност, обнова Народног позоришта и Амфитеатра на отвореном, отварање студија за креативне индустрије Локус, обнова Трга, мање интервенције у јавном простору (урбани џепови), уређење куће Славка Жупанског, уређење кутка за децу и младе у Музеју.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7410/MINISTARKA_GOJKOVIC_POTPISIVANJE_UGOVORA_PRESTONICA_KULTURE_0.jpg