Regionalna prezentacija Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave održana danas u Zrenjaninu, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština - SKGO

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je danas regionalnu prezentaciju Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u Baroknoj sali Gradske.
Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Simo Salapura  istakavši zadovoljstvo što je Zrenjanin domaćin skupa, ali i zbog navoda Nikole Tarbuka, generalnog sekretara SKGO da je naš grad po broju radionica i aktivnosti koje se organizuju u okviru SKGO u samom vrhu.

 

 

- Drago mi što danas možemo da čujemo ono što nas očekuje u narednom periodu na temu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave. Grad Zrenjanin je 2019. godine, kao član Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, među prvima podržao izradu novog Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave. Skupština našeg grada će u narednom periodu usvojiti Etički kodeks funkcionera, a verujem da će to učiniti i skupštine drugih opština i gradova – rekao je gradonačelnik Salapura i zahvalio Stalnoj konferenciji, kao i njihovim partnerima – Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju .

 


Učesnicima skupa, funkcionerima, direktorima javnih preduzeća i ustanova, načelnicima odeljenja gradske uprave, obratio se zatim i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk rekavši da je zapravo pokrenut proces u nameri da se opštinama i gradovima preporuči da inoviraju postojeći kodeks koji već imaju, a koji je SKGO izradila pre dvadesetak godina.
- Ovaj dokument prepoznat je od strane nacionalnog organa, tako da ga je Vlada Republike Srbije postavila kao važnu aktivnost u nosećem programu za reformu lokalnih samouprave u Srbiji – kazao je Tarbuh.

 

 

IZ SKGO ukazali su da su ovakvi događaji prilika da se novoizabrani odbornici skupština gradova i opština, kao i funkcioneri lokalnih samouprava upoznaju sa odredbama Etičkog kodeksa, koji predstavljaju skup etičkih  principa koji treba da ih usmerava u delovanju i ponašanju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7392/ETICKI_KODEKS_SKGO_BAROKNA_00.jpg