Gradonačelnik u obilasku radova u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti: skoro 50 miliona dinara ulaganja u aparate i građevinske radove 

U toku 2023. godine Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” u Zrenjaninu od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dodeljena su sredstva u iznosu od skoro 50 miliona dinara, zahvaljujući kojim su omogućena istorijska ulaganja u nabavku savremenih aparata i građevinske radove na sanaciji dela objekta. Tim povodom, bolnicu je danas posetio gradonačelnik Simo Salapura, kako bi se neposredno upoznao s obimom radova i značajem nabavljene opreme za funkcionisanje te zdravstvene ustanove i unapređenje dijagnostike. U razgovoru s menadžmentom, gradonačelnik je izneo i planove za naredni period, odnosno na koji način će i grad doprineti daljim ulaganjima i potrebama bolnice. 
 
 
 
 
Specijalna bolnica za plućne bolesti nabavila je digitalni stacionarni radiografski aparat, vredan 22,6 miliona dinara, aparat za neinvazivnu ventilaciju - NIV i aspirator za bolničku upotrebu - za aspiraciju telesnih tečnosti, a u toku su radovi na sanaciji krova i prostora u potkrovlju zgrade, čija je investiciona vrednost 23 miliona dinara. 
 
Gradonačelnik je, nakon obilaska radova, izrazio zadovoljstvo viđenim, uz konstataciju da su Specijalna bolnica, kao i ceo zdravstveni sistem, odoleli izazovima tokom perioda pandemije koronavirusa, te da je sada nastupila etapa značajnih ulaganja i unapređenja rada zdravstvenih ustanova.
- U ovoj bolnici, konkretno, postavljen je najmoderniji digitalni rendgen-aparat i počeo je pre nekoliko dana da radi, što će omogućiti dodatnu, bolju dijagnostiku i lečenje pacijenata koji dolaze u Specijalnu bolnicu. Takođe, ulaganja u kompletan drugi sprat zgrade, renoviranje i sanacija, a s obzirom na značaj koji bolnica ima u zdravstvenom sistemu grada, dovode do zaključka, o čemu smo i razgovarali danas, da i Grad Zrenjanin treba da se uključi i pomogne u opremanju i modernizaciji ustanove - istakao je gradonačelnik i naznačio o čemu se radi.
 
 
 
 
- Krenućemo i u zamenu poda u kabinetu za rehabilitaciju, ali ono što je jako bitno, što će ubrzati procedure i doprineti da se lekari na još kvalitetniji način bave strukom, smanjujući teret administrativnog rada, jeste nabavka informacionog sistema za laboratorijsku dijagnostiku, tzv. LIS sistema, i mi ćemo, kroz odgovarajuće odluke Skupštine grada i ovogodišnji budžetski rebalans koji se očekuje, nastojati da obezbedimo sredstva za taj softver, koji će unaprediti celokupno funkcionisanje ove ustanove - rekao je još gradonačelnik.     
 
U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti navode da bi ustanova nabavkom i uvođenjem LIS-a povećala svoju efikasnost za 100%, potpuno reorganizovala službu laboratorijske dijagnostike i prestala sa korišćenjem konvencionalnog sistema rada, čime bi se uštedelo vreme i ubrzale procedure za izdavanje lekarskih izveštaja i otpusnih lista. Takođe, kompletna laboratorija sa svim podacima o pacijentima bila bi integrisana u jedinstven informacioni sistem, preko kojeg bi ti rezultati mogli da se implementiraju u e-karton, uz korišćenje svih prednosti savremenog doba i digitalizacije. 
 
Radovi na na sanaciji krova i renoviranju potkrovlja (II sprata) obuhvatili su 12 bolesničkih soba, odnosno 33 bolesničkih postelja, salu za rehabilitaciju, mikrobiološku laboratoriju, biohemijsku laboratoriju, administraciju. Obuhvaćena je i zamena svih krovnih prozora, zamena toplotne izolacije, uvođenje novih instalacija s akcentom na kiseonička mesta i krečenje svih prostorija, kao i zamena rasvete led osvetljenjem. S obzirom na dotrajalost krovne spojnice između dva objekta i hidroizolacije ravnog krova, radovi su izvedeni i u tom delu objekta.
 
 
 
 
Direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” dr Ivana Cvetićanin Zogović zadovoljna je što se posle više od 30 godina u bolnici izvode radovi ovakvog obima. 
- Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prepoznao je potrebe ove ustanove za medicinskom opremom i renoviranjem i ono što mi je drago jeste da ćemo na taj način omogućiti našim pacijentima i osoblju ugodniji i kvalitetniji rad i uslove. Najkritičniji je bio drugi sprat, jer se krov nalazio u lošem stanju i prokišnjavao, sada je sve to kompletno sanirano. Zadovoljna sam i kadrovskom situacijom u našoj ustanovi, jer smo nakon kovid-a dobili dozvole za prijem u stalni radni odnos mnogih medicinskih i nemedicinskih radnika, proširili smo kadrovski plan i za sada radimo punim kapacitetom - naglasila je dr Cvetićanin Zogović. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7436/POSETA_PLUCNOJ_BOLNICI_0.jpg