Градоначелник у обиласку радова у Специјалној болници за плућне болести: скоро 50 милиона динара улагања у апарате и грађевинске радове 

У току 2023. године Специјалној болници за плућне болести “Др Васа Савић” у Зрењанину од стране Покрајинског секретаријата за здравство додељена су средства у износу од скоро 50 милиона динара, захваљујући којим су омогућена историјска улагања у набавку савремених апарата и грађевинске радове на санацији дела објекта. Тим поводом, болницу је данас посетио градоначелник Симо Салапура, како би се непосредно упознао с обимом радова и значајем набављене опреме за функционисање те здравствене установе и унапређење дијагностике. У разговору с менаџментом, градоначелник је изнео и планове за наредни период, односно на који начин ће и град допринети даљим улагањима и потребама болнице. 
 
 
 
 
Специјална болница за плућне болести набавила је дигитални стационарни радиографски апарат, вредан 22,6 милиона динара, апарат за неинвазивну вентилацију - НИВ и аспиратор за болничку употребу - за аспирацију телесних течности, а у току су радови на санацији крова и простора у поткровљу зграде, чија је инвестициона вредност 23 милиона динара. 
 
Градоначелник је, након обиласка радова, изразио задовољство виђеним, уз констатацију да су Специјална болница, као и цео здравствени систем, одолели изазовима током периода пандемије коронавируса, те да је сада наступила етапа значајних улагања и унапређења рада здравствених установа.
- У овој болници, конкретно, постављен је најмодернији дигитални рендген-апарат и почео је пре неколико дана да ради, што ће омогућити додатну, бољу дијагностику и лечење пацијената који долазе у Специјалну болницу. Такође, улагања у комплетан други спрат зграде, реновирање и санација, а с обзиром на значај који болница има у здравственом систему града, доводе до закључка, о чему смо и разговарали данас, да и Град Зрењанин треба да се укључи и помогне у опремању и модернизацији установе - истакао је градоначелник и назначио о чему се ради.
 
 
 
 
- Кренућемо и у замену пода у кабинету за рехабилитацију, али оно што је јако битно, што ће убрзати процедуре и допринети да се лекари на још квалитетнији начин баве струком, смањујући терет административног рада, јесте набавка информационог система за лабораторијску дијагностику, тзв. ЛИС система, и ми ћемо, кроз одговарајуће одлуке Скупштине града и овогодишњи буџетски ребаланс који се очекује, настојати да обезбедимо средства за тај софтвер, који ће унапредити целокупно функционисање ове установе - рекао је још градоначелник.     
 
У Специјалној болници за плућне болести наводе да би установа набавком и увођењем ЛИС-а повећала своју ефикасност за 100%, потпуно реорганизовала службу лабораторијске дијагностике и престала са коришћењем конвенционалног система рада, чиме би се уштедело време и убрзале процедуре за издавање лекарских извештаја и отпусних листа. Такође, комплетна лабораторија са свим подацима о пацијентима била би интегрисана у јединствен информациони систем, преко којег би ти резултати могли да се имплементирају у е-картон, уз коришћење свих предности савременог доба и дигитализације. 
 
Радови на на санацији крова и реновирању поткровља (II спрата) обухватили су 12 болесничких соба, односно 33 болесничких постеља, салу за рехабилитацију, микробиолошку лабораторију, биохемијску лабораторију, администрацију. Обухваћена је и замена свих кровних прозора, замена топлотне изолације, увођење нових инсталација с акцентом на кисеоничка места и кречење свих просторија, као и замена расвете лед осветљењем. С обзиром на дотрајалост кровне спојнице између два објекта и хидроизолације равног крова, радови су изведени и у том делу објекта.
 
 
 
 
Директорка Специјалне болнице за плућне болести “Др Васа Савић” др Ивана Цветићанин Зоговић задовољна је што се после више од 30 година у болници изводе радови оваквог обима. 
- Покрајински секретаријат за здравство препознао је потребе ове установе за медицинском опремом и реновирањем и оно што ми је драго јесте да ћемо на тај начин омогућити нашим пацијентима и особљу угоднији и квалитетнији рад и услове. Најкритичнији је био други спрат, јер се кров налазио у лошем стању и прокишњавао, сада је све то комплетно санирано. Задовољна сам и кадровском ситуацијом у нашој установи, јер смо након ковид-а добили дозволе за пријем у стални радни однос многих медицинских и немедицинских радника, проширили смо кадровски план и за сада радимо пуним капацитетом - нагласила је др Цветићанин Зоговић. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7436/POSETA_PLUCNOJ_BOLNICI_0.jpg