Sećanje na prve žrtve fašističke okupacije u našem gradu, 19. aprila 1941 - zaboravljen spomenik na Bagljašu biće uređen i sačuvan od zaborava

Grad Zrenjanin ove godine obeležava 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Tim povodom restauriran je spomenik Žarku Zrenjaninu, a u proteklom periodu sanirano je i obnovljeno više spomen obeležja iz tog perioda naše istorije, u gradu i naseljenim mestima. 
 
Međutim, i dalje postoje pomalo zaboravljeni spomenici koji takođe svedoče o stradanju rodoljuba i slobodarskom otporu fašističkoj okupaciji. Jedan od takvih nalazi se na obodu spomen-parka na Bagljašu, u neposrednoj blizini raskrsnica ulica Slobodana Penezića i Dostojevskog. Na tom su mestu pale prve žrtve u Drugom svetskom ratu, svega osam dana po ulasku nemačkih okupacionih trupa u tadašnji Petrovgrad, 11. aprila 1941. godine, a nedelju dana po uspostavljanju vojne uprave u celom Banatu, 12. aprila. Zbilo se to upravo na današnji dan, 19. aprila, kada je streljano i pokopano 17 lica iz nekoliko mesta srednjeg Banata, zbog, kako su fašisti tada objavili, “pljačke, poseda oružja i nasilja prema nemačkim podanicima”.
 
 
 
Spomenik je danas posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, odao počast stradalim, položio venac u ime grada i najavio sanaciju obeležja i uređenje okolnog prostora. Zajedno s njim, lokaciju su obišli i predstavnici mesne zajednice “Sonja Marinković” i zrenjaninski istoričari.
 
Gradonačelnik je istakao da i ovaj spomenik, poput ostalih posvećenih događajima iz oba svetska rata, treba da izgleda kako dolikuje obeležjima koja svedoče o stradanjima naših sugrađana i ljudima koji su dali živote pružajući otpor okupatoru. 
- Posebno je to značajno jer se ovaj spomenik, praktično, nalazi u okviru memorijalnog spomen-parka “Bagljaš”, jedinstvenog prostora u gradu, u čije smo uređenje uložili prethodnih godina značajna sredstva. Takođe, osim spomenika Žarku Zrenjaninu, obnovljeni su i uređeni spomenici na Žitnom trgu, u Karađorđevom parku, na Mihajlovačkom drumu, kod Fabrike stanice, u parku kod Kulturnog centra, u Lukićevu, Stajićevu, Čenti... Zahvaljujući sredstvima grada i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz angažovanje našeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ove ćemo aktivnosti nastaviti i u narednom periodu - ukazao je gradonačelnik. 
 
 
 
Na spomeniku, podignutom zaslugom Cvete Subotički, supruge jednog od streljanih, su uklesana imena 17 žrtava, među kojima su dve samo s prezimenom, jer im se ni imena nisu znala. Na obodu spomen-parka na Bagljašu počivaju Milan Obradović i Ilija Šćepanović iz Vojvode Stepe, Milenko Došen i Laza Resanović iz Hetina, Marko Borić iz Bašaida, Veljko Miučin, Dušan Nikolin, Ivan Filipov, Vlada Subin, Mladen Đurin i Živa Todorov, svi iz Nemačke (Nove) Crnje, Milan Jovan (Savin), Mihajlo Tintar iz Gline, Miloš Milovanov i Sredoje Subotički iz Dragutinova, kao i izvesni Eraković i Dačević. Sudeći po današnjoj poseti gradonačelnika i obilasku spomenika, spomenik će u predstojećem periodu biti obnovljen, a žrtve sačuvane od zaborava.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7438/SPOMENIK_NA_BAGLJASU_0.jpg