Сећање на прве жртве фашистичке окупације у нашем граду, 19. априла 1941 - заборављен споменик на Багљашу биће уређен и сачуван од заборава

Град Зрењанин ове године обележава 80 година од ослобођења у Другом светском рату. Тим поводом рестауриран је споменик Жарку Зрењанину, а у протеклом периоду санирано је и обновљено више спомен обележја из тог периода наше историје, у граду и насељеним местима. 
 
Међутим, и даље постоје помало заборављени споменици који такође сведоче о страдању родољуба и слободарском отпору фашистичкој окупацији. Један од таквих налази се на ободу спомен-парка на Багљашу, у непосредној близини раскрсница улица Слободана Пенезића и Достојевског. На том су месту пале прве жртве у Другом светском рату, свега осам дана по уласку немачких окупационих трупа у тадашњи Петровград, 11. априла 1941. године, а недељу дана по успостављању војне управе у целом Банату, 12. априла. Збило се то управо на данашњи дан, 19. априла, када је стрељано и покопано 17 лица из неколико места средњег Баната, због, како су фашисти тада објавили, “пљачке, поседа оружја и насиља према немачким поданицима”.
 
 
 
Споменик је данас посетио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, одао почаст страдалим, положио венац у име града и најавио санацију обележја и уређење околног простора. Заједно с њим, локацију су обишли и представници месне заједнице “Соња Маринковић” и зрењанински историчари.
 
Градоначелник је истакао да и овај споменик, попут осталих посвећених догађајима из оба светска рата, треба да изгледа како доликује обележјима која сведоче о страдањима наших суграђана и људима који су дали животе пружајући отпор окупатору. 
- Посебно је то значајно јер се овај споменик, практично, налази у оквиру меморијалног спомен-парка “Багљаш”, јединственог простора у граду, у чије смо уређење уложили претходних година значајна средства. Такође, осим споменика Жарку Зрењанину, обновљени су и уређени споменици на Житном тргу, у Карађорђевом парку, на Михајловачком друму, код Фабрике станице, у парку код Културног центра, у Лукићеву, Стајићеву, Ченти... Захваљујући средствима града и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз ангажовање нашег Завода за заштиту споменика културе, ове ћемо активности наставити и у наредном периоду - указао је градоначелник. 
 
 
 
На споменику, подигнутом заслугом Цвете Суботички, супруге једног од стрељаних, су уклесана имена 17 жртава, међу којима су две само с презименом, јер им се ни имена нису знала. На ободу спомен-парка на Багљашу почивају Милан Обрадовић и Илија Шћепановић из Војводе Степе, Миленко Дошен и Лаза Ресановић из Хетина, Марко Борић из Башаида, Вељко Миучин, Душан Николин, Иван Филипов, Влада Субин, Младен Ђурин и Жива Тодоров, сви из Немачке (Нове) Црње, Милан Јован (Савин), Михајло Тинтар из Глине, Милош Милованов и Средоје Суботички из Драгутинова, као и извесни Ераковић и Дачевић. Судећи по данашњој посети градоначелника и обиласку споменика, споменик ће у предстојећем периоду бити обновљен, а жртве сачуване од заборава.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7438/SPOMENIK_NA_BAGLJASU_0.jpg