U organizaciji NALED-a održana obuka za predstavnike lokalnih samouprava na temu informacione bezbednosti

Grad Zrenjanin bio je danas domaćin obuke za predstavnike lokalnih samouprava na temu informacione bezbednosti, čiji je organizator Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED, u okviru projekta za dobru upravu “Javno, jasno, efikasno”, a u saradnji s Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije pri RATEL-u, i uz podršku Kraljevine Švedske. 
 
 
 
Predavači su bili Aleksandar Bogdanović, ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Goran Paunović, ispred Nacionalnog CERT-a Srbije pri RATEL-u. Organizatore i učesnike skupa pozdravio je načelnik Gradske uprave grada Zrenjanina Nenad Domjeskov, istakavši da savremene tehnologije, koje su odavno deo svakodnevnice i nalaze primenu u gotovo svim radnim i životnim aktivnostima, imaju, nažalost, i onu drugu, mračniju dimenziju, koja se manifestuje kroz zloupotrebe i korišćenje informacija na neprimeren način. S tim u vezi, Gradska uprava grada Zrenjanina prepoznala je neophodnost zaštite informacionog sistema i podataka svih građana, pa je tako među prvima uvela savremeni sistem zaštite.
 
 
 
“Ubrzana digitalizacija e-uprave, veliki broj sajber napada i neophodnost kontinuiranog i bezbednog rada svih javnih službi, učinili su da je Gradska uprava Zrenjanin iz sopstvenih sredstava krajem 2022. godine krenula u uvođenje novog sistema zaštite informacionog sistema, koristeći opremu firme “Fortinet”, jednog od lidera u svetu u oblasti bezbednosti informacionih tehnologija. Pored gradske uprave, povezali smo sve mesne kancelarije na teritoriji grada sigurnom SD-WAN tehnologijom, koja danas predstavlja standard u telekomunikacijama”, istakao je Domjeskov i najavio, u nekoj narednoj fazi svih ovih aktivnosti, povezivanje u centralizovani sistem zaštite i bezbedno okruženje za rad i svih javnih preduzeća i ustanova.
 
 
  
Tokom današnje obuke bilo je reči o obavezama jedinica lokalnih samouprava na osnovu odredbi Zakona o informacionoj bezbednosti, aktuelnim bezbednosnim pretnjama i blagovremenom informisanju, upravljanju rizicima informacione bezbednosti i naprednim sredstvima odbrane, a predstavljen je i rad Nacionalnog CERT-a Srbije. 
 
Nakon Zrenjanina, slične obuke biće održane u Leskovcu i Kragujevcu. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7433/NALED_OBUKA_IT_BEZBEDNOST_0.jpg