У организацији НАЛЕД-а одржана обука за представнике локалних самоуправа на тему информационе безбедности

Град Зрењанин био је данас домаћин обуке за представнике локалних самоуправа на тему информационе безбедности, чији је организатор Национална алијанса за локални економски развој НАЛЕД, у оквиру пројекта за добру управу “Јавно, јасно, ефикасно”, а у сарадњи с Министарством информисања и телекомуникација и Националног центра за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима Србије при РАТЕЛ-у, и уз подршку Краљевине Шведске. 
 
 
 
Предавачи су били Александар Богдановић, испред Министарства информисања и телекомуникација и Горан Пауновић, испред Националног ЦЕРТ-а Србије при РАТЕЛ-у. Организаторе и учеснике скупа поздравио је начелник Градске управе града Зрењанина Ненад Домјесков, истакавши да савремене технологије, које су одавно део свакодневнице и налазе примену у готово свим радним и животним активностима, имају, нажалост, и ону другу, мрачнију димензију, која се манифестује кроз злоупотребе и коришћење информација на непримерен начин. С тим у вези, Градска управа града Зрењанина препознала је неопходност заштите информационог система и података свих грађана, па је тако међу првима увела савремени систем заштите.
 
 
 
“Убрзана дигитализација е-управе, велики број сајбер напада и неопходност континуираног и безбедног рада свих јавних служби, учинили су да је Градска управа Зрењанин из сопствених средстава крајем 2022. године кренула у увођење новог система заштите информационог система, користећи опрему фирме “Фортинет”, једног од лидера у свету у области безбедности информационих технологија. Поред градске управе, повезали смо све месне канцеларије на територији града сигурном СD-WАN технологијом, која данас представља стандард у телекомуникацијама”, истакао је Домјесков и најавио, у некој наредној фази свих ових активности, повезивање у централизовани систем заштите и безбедно окружење за рад и свих јавних предузећа и установа.
 
 
  
Током данашње обуке било је речи о обавезама јединица локалних самоуправа на основу одредби Закона о информационој безбедности, актуелним безбедносним претњама и благовременом информисању, управљању ризицима информационе безбедности и напредним средствима одбране, а представљен је и рад Националног ЦЕРТ-а Србије. 
 
Након Зрењанина, сличне обуке биће одржане у Лесковцу и Крагујевцу. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7433/NALED_OBUKA_IT_BEZBEDNOST_0.jpg