Zrenjanin i ove godine domaćin sportskog kampa za Srbe iz dijaspore - juče potpisan ugovor u Beogradu, tematski kampovi u 17 lokalnih samouprava

Zrenjanin će i ove godine, tokom leta, biti domaćin tematskog - sportskog kampa za naše sunarodnike iz inostranstva, a ugovor o organizovanju kampa juče je u Vladi Republike Srbije u  Beogradu potpisala pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Marija Damjanović.  
 
Tematski kampovi za Srbe iz inostranstva biće organizovani u 17 lokalnih samouprava u našoj zemlji, a ugovore s njihovim predstavnicima potpisao je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević
 
 
Milićević je objasnio da je cilj ovog projekta jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i naših sunarodnika koji žive van Srbije. Prema njegovim rečima, vrednost projekta iznosi 120 miliona dinara, a podeljen je u tri celine - 50 miliona dinara za kulturno-umetnička društva, 40 miliona za sportske kampove i 30 miliona dinara za naučno-obrazovne, odnosno eko kampove.
 
Na konkursu je učestvovalo 46 gradova, a izabrani su Veliko Gradište, Sremska Mitrovica, Šabac, Trstenik, Knić, Velika Plana, Osečina, Čajetina, Svrljig, Topola, Raška, Subotica, Loznica, Kruševac, Zrenjanin, Kragujevac i Požarevac, naveo je ministar. On je precizirao da će u kampovima učestvovati više od 5.000 dece, ne računajući mlade iz Srbije, sa kojima će oni razmenjivati znanje i iskustva.
“Moja poruka njima jeste da uvek čuvaju i nikada ne zaborave svoj jezik, ćirilicu, kulturu, istoriju, identitet i tradiciju, da grade mostove u državama u kojima žive, jer oni su naši ambasadori”, rekao je ministar i dodao:
“Želimo da naše sunarodnike u inostranstvu podstaknemo na to da jednog trenutka, kada završe školovanje u državama u kojima trenutno žive, razmišljaju da svoje znanje i iskustvo iskoriste ovde u Srbiji, zajedno sa svima nama. Tada smo uspeli”, poručio je Milićević.
 
 
Podsećamo, Zrenjanin je avgusta prošle godine, po prvi put, ugostio preko stotinu dece iz naše dijaspore. Utisci su bili sjajni i mnogi od učesnika tog sportskog kampa izrazili su želju da dođu ponovo. 
 
 
Izvor i fotografije: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom
Autor fotografija: Slobodan Miljević

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7451/Kamp_za_dijasporu_2024_ugovori_0.jpg