Зрењанин и ове године домаћин спортског кампа за Србе из дијаспоре - јуче потписан уговор у Београду, тематски кампови у 17 локалних самоуправа

Зрењанин ће и ове године, током лета, бити домаћин тематског - спортског кампа за наше сународнике из иностранства, а уговор о организовању кампа јуче је у Влади Републике Србије у  Београду потписала помоћница градоначелника Зрењанина Марија Дамјановић.  
 
Тематски кампови за Србе из иностранства биће организовани у 17 локалних самоуправа у нашој земљи, а уговоре с њиховим представницима потписао је министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић
 
 
Милићевић је објаснио да је циљ овог пројекта јачање постојећих и стварање још чвршћих веза између матице и наших сународника који живе ван Србије. Према његовим речима, вредност пројекта износи 120 милиона динара, а подељен је у три целине - 50 милиона динара за културно-уметничка друштва, 40 милиона за спортске кампове и 30 милиона динара за научно-образовне, односно еко кампове.
 
На конкурсу је учествовало 46 градова, а изабрани су Велико Градиште, Сремска Митровица, Шабац, Трстеник, Кнић, Велика Плана, Осечина, Чајетина, Сврљиг, Топола, Рашка, Суботица, Лозница, Крушевац, Зрењанин, Крагујевац и Пожаревац, навео је министар. Он је прецизирао да ће у камповима учествовати више од 5.000 деце, не рачунајући младе из Србије, са којима ће они размењивати знање и искуства.
“Моја порука њима јесте да увек чувају и никада не забораве свој језик, ћирилицу, културу, историју, идентитет и традицију, да граде мостове у државама у којима живе, јер они су наши амбасадори”, рекао је министар и додао:
“Желимо да наше сународнике у иностранству подстакнемо на то да једног тренутка, када заврше школовање у државама у којима тренутно живе, размишљају да своје знање и искуство искористе овде у Србији, заједно са свима нама. Тада смо успели”, поручио је Милићевић.
 
 
Подсећамо, Зрењанин је августа прошле године, по први пут, угостио преко стотину деце из наше дијаспоре. Утисци су били сјајни и многи од учесника тог спортског кампа изразили су жељу да дођу поново. 
 
 
Извор и фотографије: Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором
Аутор фотографија: Слободан Миљевић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7451/Kamp_za_dijasporu_2024_ugovori_0.jpg