Maj u Zrenjaninu biće obeležen nizom manifestacija, najviše ih je posvećeno deci

Niz manifestacija biće organizovano tokom meseca maja u našem gradu, među njima gotovo najviše posvećeno je deci, ali biće i onih koje za cilj imaju promociju mladih, kulture, sporta, tradicije.
 
Prva u nizu, dečiji festival “Uskršnje jaje“ koji se ove godine održava deveti put u našem gradu, biće održana u subotu 4. maja, na Trgu slobode, u organizaciji udruženja “Vratimo deci radost u pokretu”.
 
 
Reč je o jednodnevnom festivalu takmičarskog i edukativnog, zabavnog, sportskog, ali pre svega humanitarnog karaktera, osmišljen tako da okupi i animira decu i da ih barem na kratko vreme odvoji od računara i mobilnih telefona. U prethodnom periodu udruženje “Vratimo deci radost u pokretu”, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i u saradnji sa mnogobrojnim prijateljima i sponzorima, ulaže veliki napor kako bi sva deca tog dana bila srećna. Kako je najavljeno, tog dana će se održati razna sportska takmičenja propraćena uskršnjim dečijm vašarom, lavirintom, uskršnjim gnezdom, farbanjem jaja, izložbom dečijih crteža, a sve to uz bogat i prazniku primeren program na centralnoj bini, sa gostima iznenađenja.
 
Uslediće zatim, od 9. do 11. maja prodajna izložba cveća, zrenjaninska “Cvetna pijaca“ na Trgu slobode. Posetioci će tokom ova tri dana, u periodu od 8 do 20 časova, moći da vide i kupe najraznovrsniju ponudu sadnica, rezanog cveća, opremu za sadnju i baštu, dok će “Noćni bazar“  još jednom biti organizovan na Maloj pijaci 10. maja.
 
 
Tradicionalni Festival dečjeg stvaralaštva “Buđenje proleća“ biće održan 11. maja od 12 časova na Trgu slobode  uz učešće velikog broja  gradskih horova, orkestara, plesnih škola, studija, kulturno-umetničkih društava i solista. Poziv deci, roditeljima, bakama i dekama, svim sugrađanima za veliko prolećno buđenje grada upućen je od strane Grada Zrenjanina, a uz lokalnu samoupravu, kao pokrovitelja, organizatori su Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina. Tog dana program počinje cvetnim defileom sa platoa na Trgu dr Zorana Đinđića, u 11.30 časova, da bi se, nakon prolaska kroz glavnu ulicu, učesnici i publika pridružili svima koji će u podne biti prisutni na ovoj manifestaciji, uvrštenoj među one od značaja za Grad Zrenjanin.
 
Istog dana na trgu, od 11. časova, najavljena je i Berza i izložba autića.
 
 
 
Još jedna manifestacija koja je uvrštena u one od značaja za grad jeste i manifestacija „Banatski festival vina“ koja se organizuje kao nastavak višegodišnje vinske priče, takmičenja „Najbolje vino Banata“. Organizuje se u Gradskoj bašti u vidu prodajno-promotivne izložbe vina, mesnih, mlečnih proizvoda i prerađevina od voća, stručnih predavanja iz oblasti vina, vinogradarstva i turizma, praćena prigodnim kulturno-umetničkim programom.
 
Uz taj festival, takođe u Gradskoj bašti, priređena će biti i manifestacija “Banatske vredne ruke“. Kao značajan etno program, organizuje se više od 20 godina  u svrhu prezentovanja kulturne baštine ovog podneblja, sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva. Učesnici manifestacije su udruženja, klubovi, aktivi mesnih zajednica, organizacije, društva i drugi, koji žele i smatraju da znaju i mogu da se predstave u raznim vidovima narodnog stvaralaštva.
 
 
Uslediće i “Noć muzeja“, koja za cilj ima da se velikom sloju publike omogući da muzeje posete van redovnog muzejskog radnog vremena. Da bi se muzejska delatnost dodatno popularizovala, u tim večerima se za publiku, pored otvaranja vrata stalnih postavki i povremenih tematskih izložbi, organizuju i raznovrsni edukativni, kulturni i zabavni animatorski.
 
U sklopu „Noći muzeja“ Zrenjaninski kamerni orkestar 18. maja održaće koncert u u kulturnoj stanici “Baštinar-Mlin” u Perlezu, sa početkom u 18 časova. Na repertoaru su dela Isidore Žebeljan, Aleksandre Vrebalov, kao i Svetozara Nešića, colisti su Radoslava Vorgić Žuržovan i Erne Švan, dirigent je Mikica Jevtić. 
 
Zrenjaninska filharmonija će 30. maja, povodom Međunarodnog dana deteta, održati koncert u Kulturnom centru, čime će na najlepši način biti zaokružen niz majskih manifestacija u Zrenjaninu.
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7455/Dogadjaji_maj_2024_0.jpg