Мај у Зрењанину биће обележен низом манифестација, највише их је посвећено деци

Низ манифестација биће организовано током месеца маја у нашем граду, међу њима готово највише посвећено је деци, али биће и оних које за циљ имају промоцију младих, културе, спорта, традиције.
 
Прва у низу, дечији фестивал “Ускршње јаје“ који се ове године одржава девети пут у нашем граду, биће одржана у суботу 4. маја, на Тргу слободе, у организацији удружења “Вратимо деци радост у покрету”.
 
 
Реч је о једнодневном фестивалу такмичарског и едукативног, забавног, спортског, али пре свега хуманитарног карактера, осмишљен тако да окупи и анимира децу и да их барем на кратко време одвоји од рачунара и мобилних телефона. У претходном периоду удружење “Вратимо деци радост у покрету”, под покровитељством Града Зрењанина и у сарадњи са многобројним пријатељима и спонзорима, улаже велики напор како би сва деца тог дана била срећна. Како је најављено, тог дана ће се одржати разна спортска такмичења пропраћена ускршњим дечијм вашаром, лавиринтом, ускршњим гнездом, фарбањем јаја, изложбом дечијих цртежа, а све то уз богат и празнику примерен програм на централној бини, са гостима изненађења.
 
Уследиће затим, од 9. до 11. маја продајна изложба цвећа, зрењанинска “Цветна пијаца“ на Тргу слободе. Посетиоци ће током ова три дана, у периоду од 8 до 20 часова, моћи да виде и купе најразноврснију понуду садница, резаног цвећа, опрему за садњу и башту, док ће “Ноћни базар“  још једном бити организован на Малој пијаци 10. маја.
 
 
Традиционални Фестивал дечјег стваралаштва “Буђење пролећа“ биће одржан 11. маја од 12 часова на Тргу слободе  уз учешће великог броја  градских хорова, оркестара, плесних школа, студија, културно-уметничких друштава и солиста. Позив деци, родитељима, бакама и декама, свим суграђанима за велико пролећно буђење града упућен је од стране Града Зрењанина, а уз локалну самоуправу, као покровитеља, организатори су Туристичка организација града Зрењанина и Културни центар Зрењанина. Тог дана програм почиње цветним дефилеом са платоа на Тргу др Зорана Ђинђића, у 11.30 часова, да би се, након проласка кроз главну улицу, учесници и публика придружили свима који ће у подне бити присутни на овој манифестацији, уврштеној међу оне од значаја за Град Зрењанин.
 
Истог дана на тргу, од 11. часова, најављена је и Берза и изложба аутића.
 
 
 
Још једна манифестација која је уврштена у оне од значаја за град јесте и манифестација „Банатски фестивал вина“ која се организује као наставак вишегодишње винске приче, такмичења „Најбоље вино Баната“. Организује се у Градској башти у виду продајно-промотивне изложбе вина, месних, млечних производа и прерађевина од воћа, стручних предавања из области вина, виноградарства и туризма, праћена пригодним културно-уметничким програмом.
 
Уз тај фестивал, такође у Градској башти, приређена ће бити и манифестација “Банатске вредне руке“. Као значајан етно програм, организује се више од 20 година  у сврху презентовања културне баштине овог поднебља, са циљем очувања традиције и подстицања традиционалног народног стваралаштва. Учесници манифестације су удружења, клубови, активи месних заједница, организације, друштва и други, који желе и сматрају да знају и могу да се представе у разним видовима народног стваралаштва.
 
 
Уследиће и “Ноћ музеја“, која за циљ има да се великом слоју публике омогући да музеје посете ван редовног музејског радног времена. Да би се музејска делатност додатно популаризовала, у тим вечерима се за публику, поред отварања врата сталних поставки и повремених тематских изложби, организују и разноврсни едукативни, културни и забавни аниматорски.
 
У склопу „Ноћи музеја“ Зрењанински камерни оркестар 18. маја одржаће концерт у у културној станици “Баштинар-Млин” у Перлезу, са почетком у 18 часова. На репертоару су дела Исидоре Жебељан, Александре Вребалов, као и Светозара Нешића, cолисти су Радослава Воргић Журжован и Ерне Шван, диригент је Микица Јевтић. 
 
Зрењанинска филхармонија ће 30. маја, поводом Међународног дана детета, одржати концерт у Културном центру, чиме ће на најлепши начин бити заокружен низ мајских манифестација у Зрењанину.
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7455/Dogadjaji_maj_2024_0.jpg