Manifestacija “Dani taraških roda” održava se jubilarni, 10. put - naredne godine sledi još jedna važna godišnjica

“Dani taraških roda”, manifestacija koja je prvi put održana 2015. godine, danas je doživela jubilarno, deseto izdanje. Otvaranju su prisustvovali Nemanja Ivanović, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Cica Vučković, pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina, koja je pozdravila prisutne u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime. 
 
 
 
 
Poručila je da svaka manifestacija koja u kontinuitetu traje 10 godina zaslužuje da se nazove tradicionalna i da se održala toliko zato što je kvalitetna i što ima šta da ponudi posetiocima. Nagovestila je obeležavanje još jednog jubileja, već naredne godine.
- Upravo kada Zrenjanin bude Prestonica kulture Srbije, ovde ćemo obeležiti 10 godina od proglašenja Taraša za “Evropsko selo roda” - rekla je ona i dodala da joj je drago što u Tarašu vidi puno dece, i da se nada da će ih biti još više, upravo u skladu sa simbolikom koju donose rode. 
 
 
 
 
Podsećamo, Taraš je, od strane nemačke fondacije “EuroNatur” proglašen 2015. godine za “Evropsko selo roda” i jedno je, od svega 15 sela u isto toliko evropskih država, koja se mogu podičiti tim prestižnim priznanjem u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja staništa belih roda. Rode jesu simbol rađanja i novog života, ali su i simbol čiste i zdrave životne sredine i lepote predela u kojima žive. Upravo time se odlikuje i Taraš, sa  okruženjem uz reku Tisu, a to naselje je inače jedno od najstarijih u Banatu, čiji prvi pisani pomeni o nastanku datiraju još iz 1202. godine.
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara Ivanović istakao je taj podatak, ali uz konstataciju da selo danas nije staro, jer školu u njemu pohađa 112 dece. Poručio je da će Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ubuduće podržavati ovakve manifestacije, a kroz njih i promociju autentičnih, domaćih proizvoda.
 
 
 
 
Na otvaranju manifestacije obratili su se i predsednica Saveta mesne zajednice "Taraš" Dragana Žegarac i direktorka OŠ "Svetozar Marković Toza" Elemir - Taraš Svetlana Subotić, kao i predstavnici Turističke organizacije grada Zrenjanina, Jaroslav Stevanov i Udruženja građana "Taraške rode", Aleksandra Marovac Cucić.
 
Deseti “Dani taraških roda” su, kao i do sada, u najvećoj meri posvećeni deci, što je takođe nešto što pripada tradiciji. Uz brojne različite sadržaje za decu, publika će moći da uživa i u etno-vašaru, slikarskoj izložbi posvećenoj Tarašu i rodama, nastupima baletskog studija “Delfina” i nekoliko kulturno-umetničkih društava, sportskoj prezentaciji Karate kluba “Yuko Banat”, kao i prigodnim koncertima na bini na sportskom terenu u centru sela.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7504/TARASKE_RODE_2024_0.jpg