Манифестација “Дани тарашких рода” одржава се јубиларни, 10. пут - наредне године следи још једна важна годишњица

“Дани тарашких рода”, манифестација која је први пут одржана 2015. године, данас је доживела јубиларно, десето издање. Отварању су присуствовали Немања Ивановић, вршилац дужности помоћника покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Цица Вучковић, помоћница градоначелника Зрењанина, која је поздравила присутне у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име. 
 
 
 
 
Поручила је да свака манифестација која у континуитету траје 10 година заслужује да се назове традиционална и да се одржала толико зато што је квалитетна и што има шта да понуди посетиоцима. Наговестила је обележавање још једног јубилеја, већ наредне године.
- Управо када Зрењанин буде Престоница културе Србије, овде ћемо обележити 10 година од проглашења Тараша за “Европско село рода” - рекла је она и додала да јој је драго што у Тарашу види пуно деце, и да се нада да ће их бити још више, управо у складу са симболиком коју доносе роде. 
 
 
 
 
Подсећамо, Тараш је, од стране немачке фондације “ЕуроНатур” проглашен 2015. године за “Европско село рода” и једно је, од свега 15 села у исто толико европских држава, која се могу подичити тим престижним признањем у области заштите животне средине и очувања станишта белих рода. Роде јесу симбол рађања и новог живота, али су и симбол чисте и здраве животне средине и лепоте предела у којима живе. Управо тиме се одликује и Тараш, са  окружењем уз реку Тису, а то насеље је иначе једно од најстаријих у Банату, чији први писани помени о настанку датирају још из 1202. године.
 
Помоћник покрајинског секретара Ивановић истакао је тај податак, али уз констатацију да село данас није старо, јер школу у њему похађа 112 деце. Поручио је да ће Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и убудуће подржавати овакве манифестације, а кроз њих и промоцију аутентичних, домаћих производа.
 
 
 
 
На отварању манифестације обратили су се и председница Савета месне заједнице "Тараш" Драгана Жегарац и директорка ОШ "Светозар Марковић Тоза" Елемир - Тараш Светлана Суботић, као и представници Туристичке организације града Зрењанина, Јарослав Стеванов и Удружења грађана "Тарашке роде", Александра Маровац Цуцић.
 
Десети “Дани тарашких рода” су, као и до сада, у највећој мери посвећени деци, што је такође нешто што припада традицији. Уз бројне различите садржаје за децу, публика ће моћи да ужива и у етно-вашару, сликарској изложби посвећеној Тарашу и родама, наступима балетског студија “Делфина” и неколико културно-уметничких друштава, спортској презентацији Карате клуба “Yuko Банат”, као и пригодним концертима на бини на спортском терену у центру села.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7504/TARASKE_RODE_2024_0.jpg