Dan sećanja na žrtve Holokausta

Širom naše zemlje, Evrope i sveta juče je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje.
 
 
U prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestalo je gotovo svih 1200 Jevreja, koji su šlepovima, Begejom, odvođeni u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima. Malobrojni njihovi potomci obeležili su juče dan sećanja na žrtve Holokausta polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, a u obeležavanju ovog datuma učestvovali su i predstavnici Skupštine grada Zrenjanina, Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin i podmlatka Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
 
 
 
Govoreći o jučerašnjem datumu, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je da je Drugi svetski rat odneo više od šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda koji se našao na meti sistematskog istrebljenja od strane nacističke Nemačke i drugih marionetskih država. 
-  Potreba da se stalno podseća na sve strahote Holokausta, kao i da se kao neistinite odbace sve tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja aktuelna je u svim demokratskim državama. Antisemitizam je u određenoj meri prisutan i u našem vremenu o čemu svedoče izolovani, ali i dalje prisutni incidenti. Potreba saznavanja činjenica, njihovog usvajanja i promišljanja strahovitih posledica holokausta doprineće da se u i Srbiji, kao i u drugim demokratskim državama masovno stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i u budućnosti sagledava kao ono što po svom karakteru i obimu jeste - jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u svetskoj istoriji – naglasio je Aleksandar Marton. 
 
     
 
Prisutnima se obratila i Ljiljana Popov, predsednik Jevrejske opštine Zrenjanin, kao i Edi Daruši, profesor Zrenjaninske gimnazije. 
- Ko je spreman da zaboravi, spreman je i da ponovi – istakao je Edi Daruši, obraćajući se prisutnima u ime Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin. – Istorijsko iskustvo, nažalost, nije bilo dovoljno narodima Evrope, nažalost, ni narodima sa prostora bivše Jugoslavije, da nauče lekciju i ne dozvole ponavljanje i veličanje fašističke ideje na kraju dvadesetog i početku dvadeset prvog veka. Onaj ko želi da zaboravi prošlost, taj nije spreman ni da gradi budućnost. Zarad naroda sa ovih vojvođanskih prostora potrebno je da osudimo ono što se dešavalo u prošlosti i da na toj zajedničkoj osudi gradimo zajedničku budućnost – rekao je Daruši.