Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je danas završnoj svečanosti jubilarne 50. "Pesničke štafete" održanoj u Kulturnom centru

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je danas završnoj svečanosti jubilarne 50. "Pesničke štafete" održanoj u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

Ovogodišnji gostujući književnik Uroš Petrović rekao je da je obilazak velikog broja škola bio pomalo zahtevan, ali je mišljenja da je sve to vredelo.
- Energija koju sam osetio, koju sam razmenio sa decom, sa učiteljima, sa svima koji se uprkos svemu bave decom na pravi način je bila neprocenjiva – rekao je on.

 

 

Inače, njemu je dat ozbiljan zadatak, da priredi antologiju pesama svih Štafetinih pisaca. Tako je nastala „Pedesetica“, bogata riznica pesama i priča, za čitanje i uživanje, uz prelepe ilustracije Mladena Anđelkovića.
Zahvaljujući odličnoj saradnji Biblioteke sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i književnika Uroša Petrovića realizovani su u 60 škola Banata i Bačke u periodu od 8. do 19. aprila.

U sklopu svečanosti, gradonačelnik Salapura uručio je danas najuspešnijim učesnicima slatke pakete i knjige, dok im je predstavnik Telekoma Slaviša Vlačić uručio biciklove.

 


Obraćajući se svim učesnicima Štafete, njihovim učiteljima, nastavnicima i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, gradonačelnik je rekao da se u našem gradu održava veliki broj manifestacija i kada se neke od njih ponove pet puta, za njih kažemo da su tradicionalne.
- Šta tek da kažemo za manifestaciju ispred čijeg naziva stoji broj pedeset? Možemo da kažemo da su neki sadašnji i ovi bivši direktori Biblioteke koji sede ovde bili mladi ili vaših godina kada je ova manifestacija započeta pre 50 godina. Možemo reći da je mnogo energije i rada utrošeno u svih tih prethodnih pedeset godina, a verujem da će mnogo energije i putovanja kroz stihove zajedno sa našim književnicima, školama, zaposlenim u našoj biblioteci u narednom periodu biti još lepše – rekao je gradonačelnik i ukazao da nema lepše slike iz sale Kulturnog centra, kada je svako mesto popunjeno, kada vidimo osmehe i kada vidimo lepu energiju, stvaralaštvo i kreativnost.
- Sve se to uklapa u one simbole koje mi želimo da promovišemo i kroz priznanje koje smo dobili ove godine a koje sledeće godine ponosno nosimo – Titulu Prestonica kulture Srbije – dodao je on izrazivši posebnu zahvalnost svima na učešću uz želju da se „Pesnička štafeta“ održava i tokom narednih pedeset godina.

 

 

Prilikom dodele nagrada, pored domaćina Uroša Petrovića, na sceni su danas bile Vesna Aleksić, Nikoleta Novak i Elizabeta Georgijev, kao i Slobodan Stanišić, Radivoj Šajtinac, Dragomir Ćulafić, Dušan Pop Đurđev, Tode Nikoletić, Dejan Aleksić, Uglješa Šajtinac.

Kako je danas rečeno, uspeh koji je postignut u organizovanju manifestacije koja okuplja 60 škola, iz 6 opština, sa kompleksnim zadatkom da obezbedi štampanje nove knjige, poklone za svako dete, školu i opštinsku biblioteku, organizovanje putovanja i susreta i mnogo drugih zadataka, ne bi bilo moguće bez podrške Grada.

 


Zbog toga je direktor Biblioteke Mile Kulačić uručio zahvalnicu gradonačelniku, odnosno Gradu Zrenjaninu pokrovitelju manifestacije.
Plaketa za doprinos idejnom razvoju i realizaciji Štafete uručena je Branislavu Egiću.

 

Tokom ovogodišnje štafete, u svakoj od škola koje su posetili bibliotekari zrenjaninske biblioteke i Uroš Petrović, domaćini su organizovali programe dobrodošlice. Deca su prikazala svoje talente: scenske, likovne, muzičke, a u takmičarskom delu programa, predstavili su svoje poetske radove.
 
U okviru ovogodišnje manifestacije, osnovci su napisali 1.500 pesama, od kojih je u uži izbor ušlo 120 pesama, a danas je nagrađeno 14 autora. Jubilarnoj Štafeti ove godine priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i koje su danas imale svoje nagrađene predstavnike.

 

U svečanom programu u Kulturnom centru Zrenjanina, uz gostujuće književnike, učestvovali su i učenici zrenjaninskih osnovnih škola: OŠ "Vuk Karadžić" učiteljice Sonje Ljubotina, OŠ "Dr Jovan Cvijić" učiteljice Zdenke Vuković i OŠ "Đura Jakšić" učiteljice Sonje Vujaković.

"Pesnička štafeta" proglašena je za manifestaciju od značaja za Grad Zrenjanin.

 

SPISAK NAGRAĐENE DECE, PESNIČKA ŠTAFETA 2024


Niži razredi:
3. Milica Vlaović II razred, OŠ “Svetozar Miletić” Vilovo,
za pesmu „Čarobna deca“
3. Marija Rašić III razred, OŠ “Ivo Lola Ribar” Sutjeska,
za pesmu „Poslušaj me, svete“
3. Mihajlo Marković IV razred, OŠ “1. oktobar” Botoš,
za pesmu „Pubertet“
2. Višnja Obradović I razred, OŠ “4. oktobar” Vojvoda Stepa,
 za pesmu „Reka Sava“
2. Biljana Janošev III razred, OŠ “2. oktobar” Zrenjanin,
 za pesmu „Azbuka“
1. Stefan Kodić II razred, OŠ “Stevan Knićanin” Knićanin,
 za pesmu „Sneg“

Viši razredi:
3. Dan Anđelina VII razred, OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka,
 za pesmu „Snovi“ (na rumunskom „Vise“)
3. Jadranka Radonić VIII razred, OŠ “Miloje Čiplić” Novi Bečej,
za pesmu „Tražim“
3. Marija Aćić V razred, OŠ “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin,
za pesmu „Čovek“
2. Nemanja Zahiri VIII razred, OŠ “1. oktobar” Bašaid,
za pesmu „Teško je biti dobar“
2. Andrej Varga VIII razred, OŠ “Žarko Zrenjanin” Boka, za pesmu
 „Lepota odrastanja“
1. Dušan Antić VI razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin,
za pesmu „Ne pišem ja pesme”


Učenici iz Temišvara i Segedina koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku
1.Nada Popov IV razred iz Temišvara, za pesmu „Život“

2.Miona Ignjatović V razred iz Segedina, za pesmu „Neuzraćena ljubav“

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7445/PESNICKA_STAFETA_ZAVRSNA_SVECANOST_2024_00.jpg