Aleksandar Marton uputio dopis ministrima

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton primio je danas predstavnike proizvođača mleka iz Melenaca, Mihajlova i Jankovog Mosta, koji su mu se obratili sa zahtevom za pomoć. Radi se o proizvođačima koji mleko isporučuju preduzeću "Somboled", a koje je jednostrano s njima raskinulo ugovor o otkupu, s tim da raskid stupa na snagu 16. februara.
 
Ovim potezom "Somboleda", koji su najavile još neke mlekare u Srbiji, više od stotinu domaćinstava iz Zrenjanina i okoline dovodi se u bezizlazan položaj, jer im je proizvodnja mleka jedina mogućnost za ostvarenje egzistencije. Mnogi od njih su i kreditno zaduženi, s obzirom da su uložili velika sredstva u stočni fond i unapređenje proizvodnje. 
 
 
Predsednik Marton izrazio je razumevanje za probleme proizvođača i obećao im da će, u ime lokalne samouprave, pozvati resorne ministre u Vladi Srbije da što pre predlože rešenja, koja bi bila u interesu proizvođača mleka. 
 
Odgovarajuće dopise Aleksandar Marton uputio je ministru trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije dr Slobodanu Milosavljeviću i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dr Saši Draginu. Od njih se zahteva da hitno razmotre problem, jer su proizvođači mleka, nakon isteka ugovora o otkupu, spremni i na radikalnije poteze. Predsednik zrenjaninske Skupštine najavio je i razgovore na istu temu i s pokrajinskim funkcionerima, s obzirom da je najviše proizvođača mleka locirano upravo na području Vojvodine.