Ambasador NR Kine otvorio "Dane kineske kulture" u Zrenjaninu

Njegova Ekselencija Vei Jinghua, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji, otvorio je sinoć u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu izložbu "Melodija boja - nošnje i nakit nacionalnih manjina u NR Kini". Ova izložba u Zrenjanin je stigla nakon što je prikazana u Etnografskom muzeju u Beogradu, a u našem gradu organizuje se kao centralni deo manifestacije "Dani kineske kulture". 
 
 
Izložba obuhvata 43 kompleta tipičnih odevnih predmeta 33 kineske nacionalne manjine od kojih svaki ukazuje na jedinstvenu kulturnu tradiciju svake etničke grupe. Neki kompleti naglašavaju socijalni karakter, dok drugi oslikavaju istoriju porodice ili plemena. Izložba, koja predstavlja rezultat saradnje Ministarstva kulture NR Kine i zrenjaninskog Narodnog muzeja, posvećena je svim onima koji iskreno cene tradiciju i kulturu najmnogoljudnije zemlje sveta. 
 
Kina je domovina 56 etničkih grupa a nacionalne manjine čine 8,41 odsto ukupne populacije. Usled različitosti prirodnog okruženja i načina proizvodnje, nošnje manjina razlikuju se po stilovima odevanja i vrsti tkanina, što ukazuje i na socijalne promene kojima su bile izložene. Na tkaninama još preovladavaju religiozni i drevni motivi a način izrade upućuje na blizak odnos prirode i čoveka.
 
 
Izložba će trajati do 26. aprila 2009. godine, a u okviru pratećih programa "Dana kineske kulture", u holu Narodnog muzeja organizovana je i izložba "Kina u svetlu letnjih Olimpijskih igara". Takođe, tokom narednih mesec dana, u Dvorani klasične umetnosti Narodnog muzeja, svakog utorka u 19 časova, biće organizovane i četiri filmske projekcije, u pojedinačnom trajanju od oko 60 minuta. U utorak, 31. marta, biće prikazan film "Kineska kultura". Nedelju dana kasnije zainteresovani mogu pogledati film "Kineska arhitektura", dok će 14. aprila biti prikazan film "Nošnje nacionalnih manjina NR Kine". Ciklus se završava 21. aprila, filmom "Kineski porcelan i ukrasni predmeti".
 
      
 
Pre jučerašnjeg otvaranja izložbe, u čast ambasadora NR Kine, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić priredio je prijem u Plavom salonu Gradske kuće. Njegova Ekselencija, sa suprugom, posetio je potom i stalnu postavku Narodnog muzeja, gde ga je direktor ove ustanove Božidar Vorgić upoznao s aktivnostima i radom jednog od najboljih muzeja u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina.