Nova hapšenja u Zrenjaninu

Prema nezvaničnim informacijama, koje je prenelo nekoliko nacionalnih medija, juče su u Zrenjaninu, pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj, privedeni pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević i trojica bivših direktora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Laslo Fuks, Božidar Đurica i Milorad Ponoćko. I ova hapšenja dovode se u vezu s događajima od oktobra prošle godine, kada su pripadnici MUP za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili gradonačelnika Gorana Kneževića i još deset osoba. U međuvremenu, svi uhapšeni, osim Kneževića, pušteni su iz pritvora, a optužnica protiv njih još nije podignuta. Prvog aprila ističe zakonski rok od šest meseci u kom bi Knežević morao biti pušten iz pritvora ili optužen za krivično delo koje mu se tereti. Da podsetimo, gradonačelnik Zrenjanina i ostali uhapšeni su zbog krivičnog dela "zločinačkog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja."
 
Oni su osumnjičeni da su pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući zakonsku proceduru i po znatno nižim cenama dobijali u dugoročan zakup gradsko građevinsko zemljište. Takođe se sumnjiče da su kasnije to zemljište kasnije prodavali po višim cenama drugim pravnim licima. Radi se o placu za gradnju pumpe OMV na Žitnom trgu u Zrenjaninu, navodnih malverzacija oko nadgradnje restorana "Ishrana" i spornih ugovora sa novosadskom firmom za obezbeđenje "Gvozden".  Istraga je, zatim, prošrena i zbog spornog ugovora, kojim je sportski jedriličarski klub dobio kod Perleza plac na kom je trebalo da se sagrade marina i prateći objekti. Takođe, predmet poslednjeg proširenja istrage jeste navodni pokušaj okrivljenih da kupe asfaltnu bazu za grad Zrenjanin, ali i okolnosti pod kojima je preduzeće "Autobanat" iz Zrenjanina, vlasnika Mileta Jerkovića, na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza u Zrenjaninu. Kupovina asfaltne baze je, inače, verifikovana od strane Opštinskog veća i odbornika SO Zrenjanin, dok je "Autobanat" jedino preduzeće koje se na pomenuti tender prijavilo i jedino, praktično, koje može organizovati kvalitetan gradski prevoz, jer to čini već decenijama unazad. Na ovaj način ova "kriminalna grupa", kako je naveo MUP Srbije, ostvarila je imovinsku korist od više od 3,5 miliona evra na štetu budžeta Skupštine opštine Zrenjanin.   
 
Nekoliko desetina posetilaca sajta B92, povodom jučerašnje vesti, po ko zna koji put u svojim komentarima izražava čuđenje i nevericu povodom svega što se već mesecima događa u Zrenjaninu, a da istovremeno "građevinske mafije" i tome slično nema ni u jednoj drugoj sredini u Srbiji, niti su slične akcije bilo gde preduzimane. U izjavi za B92, advokat Gorana Kneževića Vićentije Darijević rekao je da su, po mišljenju odbrane, "i ova privođenja usmerena u cilju stvaranja nepostojećih dokaza, kako bi se protiv Gorana Kneževića podigla bilo kakva, bez činjenica i zakona zasnovana optužnica, a sve to zbog produžavanja pritvora zrenjaninskom gradonačelniku". Darijević dodaje i da niko od juče uhapšenih nije kontaktirao s Kneževićevim braniocima. Prema dosadašnjem iskustvu u ovom slučaju, Darijević ne može da tvrdi da li će novi svedoci biti samo saslušani, pa pušteni, ili će kao u nekim slučajevima, biti odvedeni u Specijalno tužilaštvo u Beograd.
 
Povodom jučerašnjih privođenja oglasio se i  predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 - Nadležni organi MUP Republike Srbije priveli su juče u Zrenjaninu nekoliko lica, nastavljajući aktivnosti koje su usledile nakon hapšenja gradonačelnika Gorana Kneževića. Ne komentarišući ovu akciju, u ime Skupštine grada Zrenjanina dužan sam da obavestim javnost da sve službe Gradske uprave funkcionišu i da se rad s građanima odvija uobičajeno. Svaku novu informaciju u vezi s pomenutim događajima prosledićemo javnosti – kaže se u današnjem saopštenju predsednika zrenjaninske Skupštine Aleksandra Martona.