Obeležen Dan pobede i Dan Evrope

Nizom manifestacija i u Zrenjaninu je, proteklog petka i subote, obeležen 9. maj, Dan pobede i Dan Evrope. U petak je, u Svečanoj sali Gradske kuće, održan javni čas na temu obeležavanja ovih datuma. O istorijatu 9. maja, Drugom svetskom ratu i antifašističkoj borbi, kao i o ujedinjenju evropskih naroda i stvaranju Evropske unije, govorili su predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji Rako Tomović i članovi Saveza antifašista Srbije za grad Zrenjanin Dušan Radaković i Zoran Slavić. Moderator je bio profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Edi Daruši, a javnom času prisustvovalo je po jedno odeljenje učenika iz četiri zrenjaninske srednje škole – Gimnazije, Poljoprivredne škole, HPTŠ "Uroš Predić" i Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla". Pre održavanja javnog časa, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton primio je predstavnike Saveza antifašista Srbije za grad Zrenjanin Dušana Radakovića, Zorana Slavića i Nadu Boroš. 
 
 
      
 
Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće u Zrenjaninu organizovao je program u Kulturnom centru Zrenjanina, u okviru kog je priređena izložba radova sa likovnog konkursa "Kako vidim Evropu", održan koncert horova muzičke škole "Josif Marinković" i tribina na temu "Evropska unija - Srbija". 
 
U subotu, 9. maja, položeni su venci na spomen-obeležja na Bagljašu, u Karađorđevom parku i na spomenik Žarku Zrenjaninu. Vence su na spomenik Žarku Zrenjaninu položili predstavnici Grada Zrenjanina, Skupštine grada, Srednjebanatskog okruga, SUBNOR i vojnih penzionera, MZ "Žarko Zrenjanin", Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ispred Srednjebanatskog okruga venac je položila načelnica Tanja Dulović, ispred Grada Zrenjanina članovi Gradskog veća Tot Laslo i Goran Đorđević, a ispred Skupštine grada predsednik Skupštine Aleksandar Marton i odbornici Miloš Vučković i Marija Palinkaš. 
 
 
      
 
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope obeležavaju se u znak sećanja na događaje od 1945. i 1951. godine. Dan pobede obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je, potpisivanjem kapitulacije fašističke Nemačke, okončan najtragičniji ratni sukob na tlu Starog kontinenta u istoriji – Drugi svetski rat. Evropska unija obeležava 9. maj kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na donošenje "Šumanovog plana" kojim je 1951. godine osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC). Francuski ministar Robert Šuman ovim je planom postavio temelje današnjoj ujedinjenoj Evropi, koju čini 27 zemalja članica, sa oko pola milijarde stanovnika.