Dr Mileta Mihajlov i Aleksandar Marton primili učesnike festivala folklora "Lala"

Po sedmi put, i ove se godine u okviru manifestacije "Dani piva" održava Međunarodni festival folklora "Lala". Ovoga puta u Zrenjaninu su se okupili učesnici iz Rusije (ansambl "Razzadori" iz Moskve), Poljske ("Tuchlinskie skrzaty" iz Sjerakovica kod Gdanjska), Rumunije ("Padureanca" iz Deve) i domaćini, KUD "GIK Banat - Pionir". Festival je otvoren sinoć na Trgu republike, a uz pojedinačne i zajedničke nastupe svih učesnika, kao i gostovanja ansambala u susednim opštinama, trajaće do nedelje, 30. avgusta.   
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton danas su priredili prijem za organizatore i učesnike festivala. U ime organizatora, goste iz inostranstva pozdravio se predsednik Saveza kulturno-amaterskih društava Grada Zrenjanina Stanko Šajtinac. On je rekao da se učešćem na festivalima folklora, poput zrenjaninskog, proširuje niz prijateljstava i međunarodne saradnje, kao i da prisustvo ansambala iz drugih država predstavlja izraz najvećeg poštovanja prema našoj zemlji i prema ovoj sredini koja ume da ceni sve narode i narodnosti i njihovu tradiciju. 
 

 
Obraćajući se predstavnicima svih ansambala, gradonačelnik Mihajlov je istakao da oni dolaze u Zrenjanin kao dragi prijatelji i da je jedna od njegovih najznačajnijih odrednica upravo otvorenost i multikulturalnost. On je upoznao goste s osnovnim podacima o Zrenjaninu i istakao da svaki od ovde prisutnih naroda ima mogućnost da neguje svoju tradiciju i običaje, i da je to karakteristika čitave Vojvodine.  
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da je Zrenjanin sredina koja neguje kulturne vrednosti i poseduje, između ostalog, muzej, pozorište i galerijski slikarski fond koji spadaju među najbolje u Srbiji.
 - Mi smo počastvovani što ste ovih dana gosti  našeg grada i kada se vratite u svoje sredine prenesite svojim sunarodnicima ono što ste ovde doživeli, a na nama, kao domaćinima, je da učinimo sve da se ovde osećate prijatno, da steknete nove prijatelje i ponesete svojim kućama što lepše utiske – istakao je Marton.  
 
      
 
Kao i svih ranijih godina, živopisni festival folklora privlači pažnju naših sugrađana, koji u velikom broju prate nastupe na Trgu republike. Večeras će se publici predstaviti ansambl iz Rusije i domaćin, KUD "GIK Banat - Pionir". Sutra u istom terminu nastupaju gosti iz Rumunije i Poljske, koji će nastupiti i u nedelju, kada će im se pridružiti i Zrenjaninci. Svi nastupi počinju u 20 časova.