Danas se obeležava Međunarodni dan demokratije

Danas se obeležava Međunarodni dan demokratije. Srpski parlament je na svom sajtu povodom ovog dana, objavio poruku u kojoj je navedeno, da je Srbija slobodna, demokratska i sekularna država.
 
Generalna skupština UN je 2007. godine donela je odluku o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obelažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.
 
Srpski parlament je na svom sajtu povodom tog dana objavio prigodnu poruku u kojoj je navedeno da je Srbija slobodna, demokratska i sekularna država, ali da je demokratija u njoj mlada i nedovoljno razvijena, zbog čega politički faktori moraju da iskoriste narodno opredeljenje za taj politički oblik i da razvijaju demokratski duh i jačaju institucije.
 
Čestitku građanima Zrenjanina uputili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i zamenik predsednika Skupštine Predrag Jeremić
 
Povodom 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije, čestitku građanima Zrenjanina uputili su predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i zamenik predsednika Skupštine Predrag Jeremić:
 
"Današnji dan, koji obeležavamo po drugi put, prilika je da se i predstavnici vlasti i opozicije još jednom podsete značaja demokratskih institucija i neophodnosti njihovog stalnog uvažavanja, poštovanja i unapređivanja. Demokratski procesi moraju biti praćeni otvorenim diskusijama, istraživanjima, razmenama mišljenja i analizama problema od strane svih učesnika u političkom životu. Samo takvim shvatanjem demokratije možemo doprineti i daljem razvoju Grada Zrenjanina, a građanima obezbediti najviši stepen slobode i participiranja u odlučivanju na svim nivoima vlasti." - kaže se u čestitki koju su uputili čelnici zrenjaninskog parlamenta.