Održan 18. "Memorijal dr Radu Flora"

U Banatskom Novom Selu, Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu je od 3-5. septembra održan 18. međunarodni naučno-kulturni skup - "Memorijal dr Radu Flora". Ovaj tradicionalni Memorijal održava se u čast najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora Dr Radu Flora (1922-1995), našeg sugrađanina, a ove godine organizovali su ga Društvo za rumunski jezik Vojvodine u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine i uz finansijsku podršku dva pokrajinska sekretarijata - za kulturu, i za upravu i propise i manjine.
 
Radu Flora doktorsku disertaciju stekao je na temu "Rumunski banatski govori u svetlu lingvističke geografije", a bavio se izučavanjem dijalektologije, istorije, književnosti i literarnog folklora banatskih Rumuna. 
 
                          
 
Memorijal svake godine okuplja veći broj naučnih i radnika u kulturi, koji evociraju uspomene na život i delo dr Radu Flora. Posle parastosa Radu Flori u Banatskom Novom Selu i književnih promocija u biblioteci Grada Beograda i u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu tokom prva dva dana Memorijala, u subotu, 5. septembra, u Zrenjaninu je položeno cveće na grob Radu Flore, kao i pred spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a trodnevni Memorijal okončan je otvaranjem likovne izložbe i održavanjem stručnog međunarodnog simpozijuma u Svečanoj sali Vojvođanske banke.
 
      
 
Cveće su na spomen-bistu položili akademski slikar Viorel Flora, sin profesora Radu Flora, Lućijan Marina, predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i predsednik Organizacionog odbora Memorijala, kao i Predrag Jeremić, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina.
 
Jeremić je, ispred Grada Zrenjanina, otvorio i međunarodni simpozijum na kom su, osim razgovora o naučnoj misli i delu dr Radu Flora, predstavljena i brojna aktuelna izdanja stručne i popularne literature i periodike na rumunskom jeziku. Otvarajući skup, Jeremić je istakao da je "činjenica da rad profesora Flora danas pruža nove mogućnosti za dalje negovanje kulture i tradicije, ne samo rumunskog naroda na ovim prostorima, već i naučne misli uopšte".
- Tu je, naravno, i uvek prisutna mogućnost za dalje unapređenje saradnje rumunskog i srpskog naroda u više oblasti društvenog i kulturnog života – istakao je zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina.